Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Zelf bodemonderzoek doen

Zelf bodemonderzoek doen

2024

De bodem, dat is waar alles begint voor een gezonde paardenweide. Het type bodem (klei, zand, leem, veen of een combinatie hiervan) speelt een belangrijke rol. Het bepaalt hoe goed de bodem voedingsstoffen en water kan vasthouden. Is het een schraal weiland met weinig bodemleven of juist een weelderige en volle groene weide? Of een weide met onkruid? Het gras en de kruiden zijn afhankelijk van wat er zich in de bodem afspeelt en wat er beschikbaar is aan voedingsstoffen. Om erachter te komen wat de conditie is van de bodem kun je een uitgebreid bodemonderzoek laten doen door specialisten. Maar wist je dat je ook zelf gemakkelijk testen kunt uitvoeren om erachter te komen wat er in de bodem speelt? We geven je tips & tricks in dit blog!

Test de zuurgraad

Check eerst de pH-waarde van je bodem met behulp van de VITALstyle pH-Bodemtest. Schep op verschillende plekken een theelepel aarde uit de bodem van de paardenweide en test deze afzonderlijk. Volg vervolgens de gebruiksaanwijzing en bekijk wat de pH-waarde is. Op een zure grond groeien onkruiden, zuring en mos liever, dan bijvoorbeeld gras en kruiden. Met VITALstyle WeideKalk zorg je ervoor dat de zuurgraad in jouw weide wordt hersteld en met VITALstyle WeideMest zorg je ervoor dat een verarmde bodem weer in balans komt.

Laat een ruwvoeranalyse doen

Ben je nieuwsgierig naar wat de voedingswaarden, suiker- en eiwitgehalten en mineraalverhoudingen zijn van jouw ruwvoeroogst? Laat het analyseren en bekijk waar je aan moet werken. Tegenwoordig komt het vaak voor dat er veel suikers en te weinig eiwitten in hooi zitten. Het is dan ook belangrijk om te bemesten en te bekalken zodat verhoudingen van voedingstoffen in het hooi weer naar een normale en wenselijke waarde gaat. Na het optimaliseren kan je bij een volgende oogst weer een analyse laten doen en bekijken of je de gewenste waarden hebt behaald en eventueel nog verder moet optimaliseren. Bij mindere waarden van het ruwvoer, kan je altijd overwegen om supplementen of (eiwitrijke) voeding toe te voegen aan het rantsoen van je paard, om o.a. tekorten aan te vullen en te voorkomen. Er is voldoende (online) aanbod wat betreft het maken van een dergelijke ruwvoeranalyse.

Test je bodemleven

Nee hoor, het is niet de bedoeling dat je een theelepel aarde onder een microscoop gaat bekijken. Maar wist je dat er wel 1.000.000.000 micro-organismen in een theelepel aarde zitten? We weten dat een gezonde paardenweide begint bij een gezonde en biodiverse bodem met actief bodemleven (lees meer in dit blog). Wat een leuke indicatie kan zijn van het bodemleven in de weide: begraaf in het voorjaar iets van 100% katoen in een stukje weide (goed onthouden waar je het begraaft, zet er desnoods een paaltje bij). Graaf het na ongeveer twee maanden op en bekijk het resultaat. Is het materiaal helemaal intact? Dan is er wat mis met het bodemleven en is het van groot belang om te bemesten. Zit het vol gaten en is het aan het vergaan? Dan heb je een bodemleven dat goed aan het werk is! Zaak om dit goed te blijven onderhouden met VITALstyle WeideMest, want een gezond en actief bodemleven geeft gezond, voedzaam en sterk gras.

Check de verschillende grassoorten

We weten dat diversiteit in voeding de basisbehoefte is van paarden. Ook in de weide is dit dus gewenst! In het blog 'Welk gras is geschikt voor paarden?' lees je alles over welke grassoorten je graag in je weide zou willen zien. Wanneer je paardenweide erg eenzijdig is en weinig diversiteit in gras en kruiden bevat, kun je er voor kiezen om door te zaaien met VITALstyle WeideGraszaad, WeideKruiden en WeideBloemen. Uniek samengestelde mengsels, speciaal voor paardenweide!

3 reviews
WeideMest
49,99
Evenwichtige groei voor een lager fructaangehalte
Helpt onkruid in de weide te voorkomen
3 reviews
WeideKalk
18,49
Helpt onkruid en mos in de weide te voorkomen
Voor een optimale zuurgraad van de bodem
WeideGraszaad
5 reviews
WeideGraszaad
59,95
Geschikt voor alle paardenweides
Geeft diversiteit in de weide
2 reviews
WeideKruiden
7,95
Geschikt voor de paardenweide of bloembak
Geeft diversiteit aan het rantsoen
5 reviews
WeideBloemen
7,95
Geschikt voor de paardenweide of bloembak
Geeft diversiteit aan het rantsoen
1 review
Ph Bodemtest
10,50
Binnen enkele minuten resultaat
Bevat 8 testen