2024
Het zaaien van gras-, kruiden- en/of bloemenzaden in je paardenweide hoeft niet moeilijk te zijn. Wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om het zaaien en de ontkieming van de zaden zo optimaal mogelijk te laten verlopen. In dit blog geven we je praktische tips & tricks voor het zaaien van je paardenweide!
Waarom graszaad zaaien?
Je kunt gras-, kruiden-of bloemenmengsels zaaien om de biodiversiteit van je weide te vergroten, maar in de meeste gevallen is het nodig om kale plekken door te zaaien. Deze kunnen ontstaan zijn door overbeweiding of ongunstige groeiomstandigheden op de desbetreffende plek. Ook kun je in- of doorzaaien om de groei van ongewenste planten op de kale plekken te voorkomen.
Waar begin je bij het zaaien van graszaad in de paardenweide?
Als je graszaad inzaait wil je natuurlijk een zo goed mogelijk opkomst van je zaaigoed. Houd als eerste rekening met de omstandigheden en eigenschappen van de bodem, de grondsoort van de weide en de keuze van het zaaimengsel. Sommige planten/grassen groeien niet graag op een hele natte, droge, zure, verdichte of voedselrijke bodem. Hierdoor zullen misschien niet alle zadensoorten uit een zaaimengsel evengoed opkomen. Om dit te voorkomen kun je eerst de bodemomstandigheden optimaliseren door een bodemmonster te laten steken en de tekorten in de bodem aan te vullen.
Wist je dat VITALstyle WeideGraszaad gechikt is voor iedere grondsoort? Dit komt door de diversiteit aan grassoorten die goed groeien in zowel droogte als nattigheid en bij diverse weersomstandigheden!
Wanneer graszaad zaaien?
Het zaaien van graszaad, bijvoorbeeld VITALstyle WeideGraszaad, kan van maart tot en met november bij een omgevingstemperatuur van 15°C - 25°C en een bodemtemperatuur vanaf 10°C. Je kunt de bodemtemperatuur berekenen door de nachttemperatuur en de dagtemperatuur bij elkaar op te tellen en vervolgens te delen door twee. De meest optimale periode om te zaaien is in de maanden maart, april, mei, augustus en september.
Voor kruiden- en/of bloemenmengsels geldt ongeveer hetzelfde. VITALstyle WeideKruiden en WeideBloemen adviseren wij om in april t/m juni of in september/oktober te zaaien.
Praktische zaai tips voor graszaad
- Zaai in de meest optimale periodes in het voorjaar (maart t/m mei) en in het najaar (augustus en september).
- Koop het zaaimengsel kort voordat je deze gaat gebruiken. Indien je zaaimengsels langer dan een jaar bewaard kan de kiemkracht achteruit gaan.
- Zaai altijd bij voorkeur een bestaand weiland door ten opzichte van het ''omgooien'' en opnieuw inzaaien van de weide. Dit in verband met de micro-organismen en het organische stofgehalte in de bodem.
- Maai het in te zaaien stuk kort voor het inzaaien om de concurrentie van het andere gras te verlagen en ervoor te zorgen dat er zonlicht op het net ontkiemende plantje kan komen.
- Werk de bodem licht open voorafgaand aan het zaaien met een hark, wiedeg of verticuteermachine.
- Zorg er bij mengsels met verschillende soorten graszaden voor dat je het mengsel goed mixt en in kleine porties zaait. Dit heeft te maken met de verschillende grootten van de zaden.
- Zaai bij voorkeur voorafgaand aan vochtig weer of beregen de nieuw ingezaaide stukken.
- Voor een goede ontkieming en groei is het aan te raden de nieuw ingezaaide stukken de eerste vier maanden af te zetten voor paarden.
Praktische zaai tips voor kruiden- en bloemenmengsels
Het is goed om te weten dat kruiden- en bloemenmengsels wat gevoeliger zijn voor de temperatuur, bodemomstandigheden en concurrentie van gras voor een goede opkomst.
- Zaai in de meest optimale periodes in het late voorjaar (april t/m juni) en in het najaar (september en oktober).
- Koop het zaaimengsel kort voordat je deze gaat gebruiken. Indien je zaaimengsels langer dan een jaar bewaard kan de kiemkracht achteruit gaan.
- Verwijder gras en andere planten van het nieuw in te zaaien stuk om de kruiden en/of bloemen voldoende kans te geven. Doe dit met een ondiepe frees (4 cm), rotokopeg of graszodesnijder, of schoffel het nieuw in te zaaien stuk. Gebruik eventueel de vals-zaaibed methode of gebruik karton op het gras zodat dit hieronder dood gaat. Maak op het karton een zaaibed met ongeveer 10 cm aarde en compost.
- Kruiden en bloemen zijn ook heel geschikt om in afgezette randen of hoekjes te zaaien, vanuit daar kunnen ze zich uitbreiden over je grasland.
- Werk de bodem licht open voorafgaand aan het zaaien met een hark, wiedeg of verticuteermachine.
- Zorg er bij mengsels met verschillende soorten kruiden- en bloemenzaden voor dat je het mengsel goed mixt en in kleine porties zaait. Dit heeft te maken met de verschillende grootten van de zaden.
- Door het zaaimengsel te mengen met zand in een emmer, kun je de zaden gemakkelijker en homogener verspreiden.
- Indien je een groot stuk bestaand eentonig grasland wilt door zaaien met kruiden, kan dit het beste door de loonwerker met een strokenfrees gedaan worden. Dit geeft de beste opkomst van de kruiden.
- Zaai bij voorkeur voorafgaand aan vochtig weer of beregen de nieuw ingezaaide stukken.
- Bescherm de nieuw ingezaaide stukken met kruiden en/of bloemen het eerste jaar voor paarden. Deze vinden de jonge plantjes erg lekker waardoor je kruiden en/of bloemen niet goed op kunnen komen.
Na het zaaien van graszaad in de paardenweide
Als je de weide hebt gezaaid kan het zijn dat ook andere planten opkomen dan wat jij gezaaid hebt. Dit zullen vooral pioniers zijn zoals Melganzevoet of Canadese fijnstraal. De oorzaak hiervan is dat er altijd zaden in de bodem ''liggen te slapen'', wachtend tot het optimale moment om te gaan groeien. Zodra jij een mooi zaaibed gaat maken zien ze hun kans schoon en ontkiemen ook deze zaden. Je kunt dit voorkomen door een schoon zaaibed te maken middels de “vals zaaibed methode” of door eerst een schoon zaaibed te maken met karton op de bodem en hierop een laag van 10 cm compost en schone potgrond. Je kunt natuurlijk ook deze planten later tussen je opkomende zaaigoed uit trekken of ze laten staan. Meestal gaat het om onschadelijke soorten voor je paard die later ook vanzelf weer verdwijnen.