Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Wat is hypoallergene hondenvoeding?

Wat is hypoallergene hondenvoeding?

2024

Je hebt het als hondeneigenaar vast wel in de schappen van dierenspeciaalzaken zien staan: hypoallergene hondenvoeding. Honden die gevoelig zijn voor voedselintoleranties kunnen reguliere hondenvoeding niet altijd even goed verdragen. In zulke gevallen kan hypoallergene hondenvoeding een oplossing bieden! Wat hypoallergene hondenvoeding precies is en wanneer je dit aan je hond zou kunnen voeren vertellen we je in dit blog.

Wat betekent hypoallergeen?

Vaak wordt er gedacht dat hypoallergene hondenvoeding zich alleen door de hoeveelheid eiwitbronnen onderscheid van reguliere hondenvoeding. Namelijk dat hypoallergene voeding maar één dierlijke eiwitbron bevat. Maar niets is minder waar! ‘Hypo’ betekent ‘minder’ of ‘laag’ en een ‘allergeen’ is een stof dat overgevoelige reacties op kan wekken. Hypoallergene hondenvoeding is dus voeding dat een laag risico heeft om overgevoelige reacties (zoals bij intolerantie) op te wekken bij je hond! Dit hoeft niet aan het aantal dierlijke eiwitbronnen te liggen. Wel geeft de Europese wetgeving aan dat hypoallergene hondenvoeding een ‘’beperkt’’ aantal dierlijke eiwitbronnen en koolhydraatbronnen mag bevatten.

Dierlijke eiwitbron(nen) in hypoallergene hondenvoeding

Vaak worden alternatieve (dierlijke) eiwitbronnen gekozen die minder vaak voor intoleranties zorgen. Denk bijvoorbeeld aan wild zoals eend of hert in plaats van de veelgebruikte kip en rund. Deze dierlijke eiwitbronnen zijn veelal nog onbekend voor de hond waardoor een intolerantie-reactie minder snel zal voorkomen.

Gehydrolyseerde dierlijke eiwitbronnen

Naast de vaak alternatieve dierlijke eiwitbron wordt er in hypoallergene voeding ook vaak gebruik gemaakt van bewerkte dierlijke eiwitbronnen. Deze worden dan in gehydrolyseerde vorm toegevoegd.

Gehydrolyseerd eiwit: Eiwitten die doormiddel van het proces ‘hydrolyse’ afgebroken worden in kleinere eiwitfragmenten, maar wel de essentiële voedingsstoffen behouden. Het eiwit is als het ware in stukjes geknipt, waardoor ze klein genoeg worden om niet herkend te worden door het immuunsysteem van de hond. Dit minimaliseert het risico op een immuunreactie, wat gehydrolyseerde dierlijke eiwitten, zoals gehydrolyseerde kippenlever, ideaal maakt voor honden met voedselallergieën en -intoleranties.

Is hypoallergene hondenvoeding altijd graanvrij?

Nee, hypoallergene hondenvoeding hoeft niet vrij van granen en/of gluten te zijn. Wel kan dit een toegevoegde waarde hebben wanneer je weet dat je hond hier gevoelig voor is! Vitalstyle Sensitive met Eend is een voorbeeld van een hypoallergene én graanvrije hondenvoeding. Speciaal voor honden met een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen en granen!

Wanneer voer je hypoallergene voeding aan je hond?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je de overstap naar hypoallergene voeding zou kunnen maken:

  • Symptomen van overgevoeligheid: Wanneer je hond huid- en spijsverteringsproblemen krijgt door de overgevoeligheid voor bepaalde ingrediënten, is het verstandig om op zoek te gaan naar een voeding die deze reacties niet opwekt. Een hypoallergene voeding kan dit risico verkleinen.
  • Als een eliminatiedieet: Om uit te zoeken voor welk ingrediënt jouw hond een intolerantie heeft en welke ingrediënten juist veilig zijn, kun je hypoallergene hondenvoeding inzetten.

Vitalstyle Sensitive met Eend

Hypoallergene hondenbrokken die ook vrij zijn van granen en gluten, dat is Sensitive met Eend! Een veterinaire voeding die speciaal ontwikkeld is voor de vermindering van intoleranties. Sommige honden kunnen namelijk ook een overgevoeligheid voor granen hebben. Met Sensitive ondersteun je je hond met voedselintoleranties en ondersteun je zijn spijsvertering en huid. Het bevat eend als enige intacte dierlijke eiwitbron.

Waarom Sensitive met Eend niet alleen maar gehydrolyseerde dierlijke eiwitten bevat:

Vitalstyle vindt dat je de spijsvertering van de hond zo veel mogelijk moet uitdagen met intacte eiwitten die onbewerkt zijn. Je stimuleert hiermee de spijsvertering en de werking van de darmflora. Daarom kiest Vitalstyle er bewust voor om ook dit toe te voegen aan Sensitive met Eend!

Ondersteunt de huid en spijsvertering
Bevat eend als enige dierlijke eiwitbron