2023
Het einde van het jaar staat in teken van feestelijke dagen met oud & nieuw als knallende afsluiter. Voor paarden is dit laatste echter niet zo plezierig. In de aanloop naar oudejaarsdag wordt in verschillende gebieden veel vuurwerk afgestoken of carbid geschoten. De luidruchtige knallen, rookachtige geur en felle lichtflitsen in de donkere lucht kunnen veel stress bezorgen bij paarden en pony’s. VITALstyle geeft je tips & tricks om je paard te helpen in de vuurwerkperiode!
Hoe herken je stress en spanning bij paarden?
Allereerst is het goed om te weten welke signalen van stress en spanning een paard zou kunnen laten zien:
- Wijd openstaande ogen, het oogwit zou je kunnen zien.
- Wijd openstaande neusgaten, het paard kan gaan briezen, blazen of ‘snurken’.
- Hoofd is hoog opgeheven, het paard is alert.
- Onrustig in gedrag, veel rondlopen of het maken van schrikbewegingen.
- Ongecontroleerd vluchtgedrag, het paard kan (blindelings) wegrennen/vluchten.
- ‘Bevriezen’, het paard staat stokstijf stil en weet niet goed wat te doen.
- Zweten en/of trillen.
- Geen eetlust.
- Regelmatig mesten.
Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk.
In de aanloop naar de jaarwisseling kun je als eigenaar al veel doen om goed voorbereid te zijn op eventuele spanning en gevaarlijke situaties bij vuurwerk. Je kunt denken aan de basis: laat je paard wennen aan andere situaties waarbij angst zou kunnen ontstaan om hem te leren niet in blinde paniek te schieten. Schriktrainingen zouden kunnen helpen om je paard mentaal voor te bereiden.
Maar ook voorbereidingen in de paddock, stal of weiland zijn van belang. Controleer omheiningen en voorwerpen waaraan je paard zich in paniek eventueel aan zou kunnen verwonden. Staat je paard normaal gesproken altijd in een kudde? Probeer deze dan ook met elkaar te laten staan. Een verandering in de groep kan voor meer spanning zorgen.
Staat je paard in een gebied met omwonenden? Vraag ze rekening te houden bij het afsteken van vuurwerk!
Tip 2: Ondersteun je paard (uit voorzorg) met een supplement.
Of je nu weet dat je paard gestrest raakt door vuurwerk of niet, het kan nooit kwaad om je paard op voorhand te ondersteunen met een natuurlijk rustgevend supplement. Het is ten alle tijden gemakkelijker om het ‘’stresslevel’’ vooraf zo laag mogelijk te houden, dan deze op het moment van hoge spanning omlaag te krijgen. VITALstyle biedt twee 100% natuurlijke supplementen aan bij stressvolle situaties zoals vuurwerk:
- ChillPill: De ChillPill werkt op basis van de Amandelpaddestoel in combinatie met Calcium. De pillen zijn gemakkelijk door het voer te mengen of aan te bieden als paardensnoepjes! Het heeft invloed op het brein, de focus en helpt het scherpe kantje eraf te halen.
- StressControl: StressControl is een vloeibaar supplement dat een brede mix van rustgevende ingrediënten bevat, zoals B-vitaminen en magnesium. Daarnaast bevat het ook lavendelolie, passiflora en tryptofaan. Het helpt spanning beter af te laten vloeien en ondersteunt de mentale balans.
- Tip: Geef de orale pasta StressControl+ de avond en/of ca. 3 uur voorafgaand aan het piekmoment om extra te ondersteunen.
Zowel de ChillPill als StressControl is zeer geschikt om te voeren in de aanloop naar de jaarwisseling. Voor beide producten is het advies 4-7 dagen van tevoren te starten met voeren. Bij extreme situaties kunnen de producten ook gecombineerd worden.
Tip 3: Zorg voor een rustige en afleidende omgeving.
Naast de veiligheid in de stal kun je nog meer doen om de omgeving zo fijn mogelijk te maken. Houd het licht aan om de flitsen minder zichtbaar te maken en zet de radio aan voor afleiding van de knallende geluiden. Ook kun je meerdere voerpunten plaatsen. Vul meerdere hooinetten en hooiballen met voldoende ruwvoer (en bijvoorbeeld wortels) om je paard bezig te houden.
Heb je meerdere gespannen paarden op stal? Probeer deze niet naast elkaar te zetten. De rust van een ander paard kan juist invloed hebben op een paard met stress.
Tip 4: Houd een oogje in het zeil.
Op oudejaarsdag, en voornamelijk vanaf 00:00 uur, is het aan te raden om regelmatig te checken of de paarden rustig zijn. Plaats eventueel camera’s om de paarden in de gaten te houden van een afstand.