2023
Spijsverteringsproblemen komen veel voor bij honden. Het is een van de vele oorzaken om een bezoek aan de dierenarts te moeten brengen! Het spijsverteringsstelsel is best ingewikkeld, vooral de maag en darmen hebben daarom de juiste zorg en ondersteuning nodig. In dit blog vertellen we je alles over een slechte spijsvertering bij honden!
Oorzaak van spijsverteringsproblemen
De meeste honden met maag- en/of darmproblemen hebben simpelweg een gevoelige of slechte spijsvertering. Bepaalde voedingsstoffen worden minder goed opgenomen en afgebroken, waardoor de hond deze ook niet goed binnenkrijgt. Sommige voedingen of snacks bevatten bijvoorbeeld een hoog vetgehalte, wat bij een gevoelige maag en darm juist erg belastend is! Door deze onjuiste vertering zal je ook merken dat de hond minder goed in zijn vel (en vacht) zit. Ook zijn er bepaalde hondenrassen gevoeliger voor een slechte spijsvertering.
VEELVOORKOMENDE HONDENRASSEN MET EEN GEVOELIGE MAAG EN/OF DARMEN
Niet alleen externe factoren zoals voeding kunnen van invloed zijn op de maag en darmen van honden. Ook zijn er bepaalde rassen gevoeliger voor het krijgen van maag- en darmproblemen. Veelvoorkomende hondenrassen met een slechte spijsvertering zijn o.a.:
- Akita
- Berner sennen
- Bordeauxdog
- Cane corso
- Flatcoated retriever
- Ierse setter
- Labradoodle
- Nova Scotia duck tolling retriever
- Poedel
Hoe herken je een slechte spijsvertering?
- De ontlasting: Een hondendrol vertelt meer dan je denkt... Aan de kleur, structuur, hoeveelheid en geur is veel af te lezen. Onregelmatige ontlasting is altijd een teken van een spijsvertering die uit balans is. In het blog 'Wat vertelt de ontlasting van je hond?' lees je alles over de verschillende kleuren van de hondendrol.
- Braken: Een hond braakt wanneer de maag verkeerd belast wordt. Bijvoorbeeld bij het eten van iets verkeerds of giftigs.
- Een gevoelige buik: Je kunt je voorstellen dat spijsverteringsproblemen ook voor een gevoelige buik kunnen zorgen. Let hier dus goed op bij aanrakingen.
- Afvallen, te mager zijn of moeilijk op gewicht blijven: Wanneer de maag en darmen de voedingsstoffen niet goed opnemen en verteren, neemt het lichaam dus ook niet voldoende op. Hierdoor kan de hond tekort komen en in lichaamsgewicht afnemen.
- Een doffe vacht: Iets wat vaak al snel opvalt wanneer een hond zich niet zo fit en vitaal voelt, is het hebben van een doffe vacht. Hieruit kun je eigenlijk altijd opmaken dat er iets niet lekker zit.
- Minder actief: Alle bovenstaande uitingen zorgen er ook voor dat de hond minder actief, fit en vitaal wordt. De spijsvertering staat direct in verbinding met de weerstand. Wanneer de spijsvertering niet in balans is, zal je dit ook merken aan de weerstand en vitaliteit van de hond!
HOE KUN JE JE HOND MET spijsverteringsproblemen ONDERSTEUNEN?
Allereerst is het heel belangrijk dat je achter de oorzaak komt. Vervolgens is kwaliteitsvolle, gezonde en natuurlijke voeding de basis. Belangrijk om op te letten bij het kiezen van de juiste hondenbrokken en/of natvoer voor de hond met een gevoelige spijsvertering:
- 100% Natuurlijk & GMO-vrij: Voedingen met chemische toevoegingsmiddelen zoals geur-, kleur-, smaak- en vulstoffen kunnen voor afvalstoffen in het lichaam zorgen, wat de spijsvertering onnodig en teveel belast. 100% Natuurlijke voeding dat ingrediënten bevat zonder GMO is een essentiële basis voor gezonde hondenbrokken en natvoer!
- Goed verteerbaar: Om de gevoelige maag en darmen zo veel mogelijk te helpen, is goed verteerbare voeding essentieel. Vooral de eiwit- en vetverteerbaarheid is belangrijk. Denk hierbij ook niet alleen aan goed verteerbare ingrediënten, maar ook aan goed verteerbare brokken!
- Geperste hondenbrokken: Geperste hondenbrokken zijn over het algemeen vriendelijker voor de maag dan krokante brokken. Ze vallen makkelijker uiteen in de maag, wat de vertering makkelijker maakt.
- Brede samenstelling: Een gevarieerde samenstelling in hondenvoer ondersteunt het behoud van een gezonde en sterke darmflora. Ondanks dat er vaak gedacht wordt één eiwitbron te voeren, kan een brede samenstelling aan ingrediënten juist het risico op overgevoeligheden verkleinen.
- Laag vetgehalte: Een laag vetgehalte is niet alleen fijn voor de maag, maar ook voor de alvleesklier. De vertering van vet wordt namelijk door het alvleesklier-enzym lipase gedaan. Bij (chronische) alvleesklierinsufficiëntie wordt dit enzym zeer beperkt aangemaakt. Een laag vetgehalte in de hondenvoeding helpt de verhouding lipase en vet in balans te brengen, zodat vet goed verteerd wordt.
- Prebiotica & Probiotica: Beide voedingsstoffen spelen een zeer grote rol in de spijsvertering wanneer deze uit balans is. Weten wat pre- en probiotica voor honden doen? Lees het in dit blog!
TIP VAN VITALSTYLE
VITALstyle MAAG+DARM is een zogenoemde ''dieetvoeding''. Het is speciaal ontwikkeld voor honden met een slechte spijsvertering of (chronische) alvleesklierinsufficiëntie. Deze voeding voldoet aan de eisen om specifiek dit gezondheidsdoel te ondersteunen. Naast de hierboven genoemde eigenschappen bevat MAAG+DARM hondenbrokken en natvoeding een unieke mix van krachtige kruiden. Deze kruiden ondersteunen de spijsvertering. Ook bevat de natvoeding elektrolyten, essentieel wanneer de hond dunne ontlasting heeft!
Wist je dat MAAG+DARM hondenbrokken bewezen goed verteerbaar is en zorgt voor een rijke darmflora met goede darmbacteriën? Lees het gehele onderzoek hier!
MAAG+DARM is een goed verteerbaar diervoeder ter compensatie van een slechte spijsvertering. Aangeraden wordt om voor gebruik een dierenarts te raadplegen. U voert het eerst 12 weken, waarna evaluatie. Bij chronische pancreasinsufficiëntie voert u het een hondenleven lang. Neem voor advies gerust contact op met onze voedingsdeskundige: info@vitalstyle.nl