Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Soorten bemesting voor de paardenweide

Soorten bemesting voor de paardenweide

2024

Het strooien van meststof over de paardenweide is erg belangrijk om de grassen, planten, kruiden, bloemen én micro-organismen in de bodem te voeden met voedingsstoffen. Maar is iedere meststof gelijk aan elkaar qua werking? En welke bemestingsoort is het meest geschikt voor een paardenweide? In dit blog leggen we je alles uit over de verschillen tussen 4 soorten bemesting voor de paardenweide.

Het belang van bemesten

Allereerst is het goed om te weten waarom je een paardenweide regelmatig moet bemesten. Door de weide te bemesten kan de plant goed groeien omdat je de bodem voedt met essentiële voedingsstoffen. Bij gebruik van organische meststof zorgen de micro-organismen er ook nog eens voor dat de (gras)planten sterker en weerbaarder worden! Toch wordt er wel eens gedacht dat gras of ruwvoer van onbemest grasland geschikter is voor paarden die gevoelig zijn voor suiker. Maar niets is minder waar. Een onbemeste weide zal een tekort aan voedingsstoffen hebben in de bodem, wat stress veroorzaakt bij het gras. De stressreactie zorgt juist voor een verhoogde opslag van fructanen (suikers) in het gras, wat gezondheidsrisico's tot gevolg kan hebben. Hier lees je meer over in het blog 'Fructaan & Gras'

Verschillende soorten bemesting

Nu je het belang van bemesten helder hebt, kunnen we kijken naar de verschillende soorten bemesting.

1. Kunstmest

Het 'fastfood' onder de meststoffen. Deze bemesting raden wij te allen tijde af voor de paardenweide. Het wordt veel gebruikt om gras snel te laten groeien, maar is funest voor het essentiële bodemleven! Het hoge aandeel zouten in kunstmest is hier de oorzaak van. Daarnaast zorgen deze zouten er ook nog eens voor dat paarden een langere tijd niet op de weide mogen komen, omdat dit schadelijk kan zijn. De kans op uitspoeling bij regenval en verbranding door de zon is ook groot bij kunstmest. Tot slot zorgt de productie van kunstmest er voor dat er zeer veel CO2 wordt uitgestoten, niet de meest duurzame keuze dus.

2. Drijfmest

Deze meststof is een verzamelnaam voor vloeibare koeien- en/of varkensmest gemengd met urine en water. Het wordt in de meeste gevallen uitgereden door een loonwerker die de mest bij de veeboer haalt. De drijfmest wordt aangebracht door middel van injectie, dit houdt in dat de vloeibare mest direct de bodem in wordt gespoten. Door het snijden in de bodem breekt het bodemleven open, waardoor het milieu in de bodem verandert. De vluchtige, behoorlijk schadelijke verbindingen (gassen) in drijfmest worden in de bodem “opgesloten” en beïnvloeden daar de ontwikkeling van het bodemleven negatief. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat regenwormen dood gaan vanwege deze (reactieve) stoffen in de drijfmest! Ook breng je weinig structuur (organische stof en vezels) aan in de bodem, wat
nodig is om het bodemleven te laten groeien. Omdat de zuurgraad van drijfmest vaak basisch is, verstoort ook dit de bodem. Niet gunstig voor het bodemleven dus!
Tot slot is de mineralenverhouding minder optimaal. Over het algemeen bevat het veel kalium, maar weinig magnesium, wat beide nodig is voor een optimale groei en wat een invloed heeft op de omzetting van suikers in zetmeel. Net zoals bij kunstmest kun je na het injecteren van drijfmest de paarden niet direct op de weide laten.

3. Paardenmest

Vaste paardenmest uit de stal, de paddock of de weide, wordt veel gebruikt als bemesting. De belangrijkste reden om deze bemesting bij voorkeur niet te gebruiken is het risico op wormbesmettingen. Eerst moet de temperatuur in de mesthoop hoger dan 50-60°C zijn geweest om de wormeieren te doden. Paardenmest dat gecomposteerd is, is wel zeer geschikt als bodemverbeteraar. Het strooisel in de mest is goed voor de bodem en verbetert de structuur. Het biedt voeding voor het bodemleven, dat daarbij het strooisel zal omzetten in organische stof en voeding voor de plant. Het bevat geen hoge direct bemestende waarde in de zin van N (stikstof), P (fosfor) en K (kalium). Daarvoor heb je een organische meststof nodig.

4. Organische mest

Organische mest kan worden opgedeeld in dierlijke en plantaardige organische mest. Het woord 'organisch' betekent 'uit de levende natuur afkomstig'. Bij dierlijke
organische mestkorrels worden dierlijke bestanddelen gebruikt, zoals vlees- of beendermeel. Het nadeel van het gebruik van deze ingrediënten is dat de paarden minstens 21 dagen niet de weide op mogen. De geur van deze grondstoffen vinden paarden erg onprettig. Voor de bodem zijn deze ingrediënten overigens goede voedingsbronnen.
Plantaardige organische mest bevat enkel ingrediënten van plantaardige oorsprong, zoals gedroogde algen en druivenpitmeel. Het voordeel hiervan is dat je paard direct na het bemesten de weide weer op kan!

Onze oplossing: WeideMest

Met de kennis dat gezond bodemleven de basis is van een sterke en weerbare paardenweide, heeft VITALstyle een unieke plantaardige organische meststof ontwikkeld: WeideMest! Wat VITALstyle WeideMest o.a. uniek maakt, is de toevoeging van bacteriën, onze gepatenteerde schimmel RhizaMax® en protozoa ProtoPlus®. De speciale mycorrhiza-schimmel, RhizaMax® activeert de groei van de wortels van het gras waardoor er een rijk wortelstelstel ontstaat. Hierdoor
kan het gras meer water en voedingsstoffen opnemen en is jouw paardenweide beter bestand tegen droogte en intensieve beweiding. ProtoPlus® is onze gepatenteerde protozoa-mix en zorgt voor een efficiëntere en snellere opname van voedingsstoffen uit de bodem. Daarnaast bevat WeideMest een exclusief mengsel van bacteriën die stikstof uit de lucht omzetten in voeding voor het gras en bacteriën die fosfaat vrijmaken in de bodem en afgeven aan het gras.
WeideMest is vrij van chemische kunstmest, hierdoor zal er geen verbranding van het gras optreden. Ook is het vrij van dierlijke bestanddelen, waardoor paarden direct na het bemesten de weide weer kunnen betreden!

WeideMest
3 reviews
WeideMest
49,99
Evenwichtige groei voor een lager fructaangehalte
Helpt onkruid in de weide te voorkomen
0 reviews
Pallet WeideMest
799,00
Evenwichtige groei voor een lager fructaangehalte
Helpt onkruid in de weide te voorkomen