2018 - Laatst geupdated: 2023
In samenwerking met dierenarts Evelien van der Waa.
Het kan voorkomen dat je het medicijn Prednison voorgeschreven krijgt van de dierenarts voor je hond, kat of paard ter behandeling van een ziekte. Veel diereneigenaren hebben een negatieve associatie met het geneesmiddel Prednison, en dat is niet zo gek. In dit blog vertellen wij samen met Dierenarts Evelien van der Waa meer over de voor- en nadelen van Prednison bij honden, katten en paarden.
Wat is Prednison?
Prednison behoort tot de groep van synthetische corticosteroïden, samen met een aantal andere veel gebruikte geneesmiddelen voor honden, katten of paarden (dexamethason, prednisolon, methylprednisolon en cortison). Dit zijn hormoonachtige stoffen, die qua bouw en werking lijken op de natuurlijke corticosteroïden die het lichaam zelf aanmaakt. Het dier maakt zelf in zijn bijnieren de corticosteroïden: aldosteron en cortisol. Deze hormonen hebben een belangrijke werking in het lichaam. Aldosteron beïnvloedt de hoeveelheid water en zouten in het lichaam. Cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, beïnvloedt de stofwisseling. De werking van de synthetische corticosteroïden is veel sterker op bepaalde vlakken dan de natuurlijke vormen.
Gebruik prednison bij honden, katten en paarden
Bij mensen wordt Prednison vooral ingezet bij de behandeling van ernstige ziekten zoals kanker en auto-immuunziekten. Zoiets zou je toch niet verwachten als behandeling voor je hond of kat die last van jeuk heeft? Of je paard met luchtwegproblemen? Toch wordt Prednison vaak gebruikt bij honden en katten met jeuk, allergische reacties of huidklachten en astma. Bij paarden wordt Prednison voornamelijk ingezet bij ontstekingen van de luchtwegen. De synthetische (= kunstmatige) corticosteroïden (waaronder Prednison, Dexamethason, Prednisolon, Methylprednisolon en Cortison) werken op bepaalde vlakken veel sterker dan de werking van natuurlijke corticosteroïden. Corticosteroïden werken ontstekingsremmend en anti-allergisch, vandaar dat ze worden ingezet bij allergische huidaandoeningen, astma en ernstige ontstekingen.
Voor katten is het belangrijk om de prednison ’s avonds (22.00 u) te geven in plaats van ’s ochtends. Dit heeft te maken met de natuurlijke spiegel van corticosteroïden bij de kat, die op dat tijdstip het hoogst is.
Prednison bij jeuk en astma
Bij huidaandoeningen vermindert Prednison de jeuk en bij astma vermindert het de ontsteking in de luchtwegen. Het dier voelt zich hierdoor prettiger, echter is het niet de oplossing van het probleem. Prednison onderdrukt de klachten, maar verhelpt deze niet! Daarom moet er altijd gezocht worden naar een echte oplossing. Corticosteroïden zijn krachtige geneesmiddelen, als het nodig is voor het welzijn van het dier, zijn ze zeer nuttig en effectief. Maar het liefst gebruik je ze als dierenarts en -eigenaar zijnde zo kort en weinig mogelijk en ga je opzoek naar meer structurelere oplossingen voor het probleem.
Bijwerkingen van Prednison
Prednison wil je dus zo kort en weinig mogelijk toedienen. Het lost immers de problemen niet op! Ook vanwege de bijwerkingen probeert de dierenarts altijd om op de lange termijn de dosering van de corticosteroïden zo laag mogelijk te houden en om de dag te geven. Zodat de productie van de lichaamseigen corticosteroïden ook blijft bestaan, terwijl de klachten zoals jeuk onderdrukt wordt. Bekende bijwerkingen van Prednison en andere corticosteroïden zijn:
- Veel drinken en plassen
- Veel honger (vraatzucht)
- Overmatig hijgen bij honden en katten
- Afwijkend gedrag (futloos of rusteloos)
- Coördinatiestoornissen
Als Prednison over een langere periode gebruikt moet worden zie je regelmatig ook de volgende bijwerkingen optreden:
- Hangbuik
- Slechte vacht tot kaalheid, een dunne huid, pigmentvlekken, kalkophopingen in de huid
- Ontstaan van suikerziekte
- Verhoogde kans op infecties
- Spierzwakte en de afname van spieren
- Uitblijven van de loopsheid bij teefjes
Tips van VITALstyle
Mocht je er niet aan kunnen ontkomen om Prednison bij je hond, kat of paard te gebruiken, is het verstandig om voeding of supplementen te geven die het dier een extra duwtje in de rug geeft. Ingrediënten zoals Echinacea, Vitamine C of Siberische Ginseng zijn goed voor de weerstand!