2019 - Laatst geupdated: 2023
Herken je het? Zodra het vroege voorjaar begint, krijg je jeuk in je ogen en ben je continu aan het niezen. Hooikoorts! Wist je dat paarden ook last kunnen hebben van pollenallergie? Hoe je dit herkent en hoe je je paard hierbij kunt helpen, lees je hier!
'Hooikoorts' bij paarden
Net als mensen, kunnen ook paarden last hebben van hooikoorts. Paarden met pollenallergie zijn gevoelig voor het stuifmeel van bloeiende bomen, grassen en struiken. Door dit stuifmeel reageert het lichaam overgevoelig, waardoor hoofdschudden, een jeukende neus of loopneus, kortademigheid of kuchen het gevolg kunnen zijn. Hele vervelende gevolgen heeft pollenallergie dus. Het is zowel in de weide of op de paddock vervelend voor het paard, maar ook de trainingen kan het in de weg zitten. Omdat het pollenseizoen ongeveer van maart t/m september loopt (afhankelijk van hoe het seizoen loopt), is het dus verstandig om deze gehele periode je paard te ondersteunen om de gevolgen van pollenallergie zo veel mogelijk voor te zijn.
Hoe werkt pollenallergie bij paarden?
In het pollenseizoen zweven de pollen door de lucht en komen ze in contact met het lichaam van je paard via de slijmvliezen van de ogen en neus. Net als bij mensen met hooikoorts merk je hier weinig van als je hier niet overgevoelig voor bent. Paarden met pollenallergie reageren hier heftig op. Waarom? Het lichaam ziet pollen als een gevaarlijke of lichaamsvreemde stof en het immuunsysteem maakt hier afweerstoffen voor aan. Hierbij komt het stofje histamine vrij, dat de symptomen veroorzaakt die kenmerkend zijn bij pollenallergie.
Hoe herken je pollenallergie bij paarden?
Er zijn een aantal symptomen waaraan je kunt herkennen dat je paard (waarschijnlijk) last heeft van een pollenallergie. We zetten ze voor je op een rij:
- Hoofdschudden (headshaking)
- Een loopneus met doorzichtige neusuitvloeiing
- Jeukende neus en/of mond (vaak schuren paarden dan veel met hun neus)
- Dikke ogen
- Kuchen / hoesten
- Kortademigheid
De symptomen verschillen uiteraard per paard. Ook de vorm van de pollenallergie per paard verschilt. Zo hoeft een paard niet voor alle pollen gevoelig te zijn, één specifieke soort kan al voor heftige reacties zorgen. Om erachter te komen voor welke soort pollen je paard allergisch is, is het handig om de momenten te noteren! In onze PollenKalender kun je vervolgens zien welke grassen, bomen en planten op dat moment in bloei staat.
Hoe kun je een paard met pollenallergie helpen?
Om uit te zoeken of je paard gevoelig is voor pollen, kan je dierenarts dit testen via bloedonderzoek. De oorzaak van een pollenallergie kan niet weggehaald worden, maar je kunt je paard wel helpen:
- Een vliegenmasker en/of neusnetje: Dit is zowel in de wei, bij het rijden in de bak of bij een bosrit fijn voor je paard en ideaal voor paarden die hoofdschudden. Een neusnetje mag ook gebruikt worden op wedstrijden, alleen niet internationaal. Check dan ook alijd in de reglementen of het daadwerkelijk is toegestaan op de wedstrijd waar jij start.
- Een supplement: Met supplementen kun je het lichaam van binnenuit ondersteunen. Denk hierbij aan supplementen voor de luchtwegen én voor de weerstand. Zo help je het paard vrijer te laten ademen én help je het lichaam beter om te kunnen gaan met de overreactie tegen de pollen. Het is dan slim om te kijken naar supplementen die natuurlijke ingrediënten bevatten. Vooral kruiden zoals fenegriek, anijs en zoethoutwortel zijn erg effectief bij pollenallergie bij paarden!
- Laat je paard zo min mogelijk in aanraking komen met pollen: Doe je paard bijvoorbeeld ’s avonds of ‘s nachts naar buiten als er geen pollen zijn. Dit geeft de pollenallergie minder kans. Wist je dat pollen zich bij droog en rustig weer het beste kan verplaatsen in de lucht? Een regenbui kan dus ook best lekker zijn voor je paard! Na een flinke regenbui is de kans op pollen kleiner en kun je je paard eventueel wel buiten zetten overdag.
- Check de PollenKalender! Hiermee kun je in de gaten houden wanneer welke planten, grassen en bomen in bloei staan en wanneer je jouw paard dus extra in de gaten moet houden.
- Schakel je dierenarts in als de pollenallergie te veel wordt.
Extreme klachten bij pollenallergie?
Ondanks een neusnetje en andere aanpassingen toch nog veel last van de pollenallergie? Schakel dan een dierenarts in. Deze kan onderzoeken wat er aan de hand is en je paard hopelijk verder helpen met het verminderen van de klachten van de pollenallergie.