2024
Het is intensief om goed weideonderhoud te doen, maar de investering zal resulteren in gezonde paarden en een duurzame weide met een gezond en rijk bodemleven. Per seizoen kan je bepaalde werkzaamheden doen. We hebben het overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Wel willen we benadrukken dat het opstarten van een gezonde weide niet in een weekje klaar is. Je zult er minimaal een jaar voor moeten uittrekken om een gezonde bodem en biodiverse paardenweide te ontwikkelen. Je geduld zal worden beloond!
Lente
- Bekalken
- Bemesten
- Zaaien
De lente is bij uitstek de beste periode om te beginnen met het klaarmaken van de weide! Begin met het strooien van WeideKalk om het gras te voorzien van voldoende calcium. Hiermee ontwikkelt de grasplant stevige stengels. Heb je een pH-Bodemtest gedaan en blijkt de zuurgraad van de bodem ook nog eens onder de 5,5 te liggen? Strooi dan extra WeideKalk om een optimale zuurgraad in de bodem te creëren. Bij een bodemtemperatuur van 5oC en hoger, kan je beginnen met VITALstyle WeideMest. Stijgt de bodemtemperatuur naar 10oC, dan kan je starten met het zaaien van gras en kruiden.
Tip: maak een aparte kruiden- en/of bloemenstrook, bijvoorbeeld langs de zijkant van je weide. Kruiden groeien langzamer dan gras en hebben tijd nodig om goed te kunnen ontwikkelen. Zaai je langs de zijkant van de weide, dan vertrappen de paarden het niet als ze weer op de weide kunnen en bij behoefte aan kruiden, kunnen de paarden het langs de kantjes vinden. Zowel bekalken, bemesten als zaaien mag met de VITALstyle producten op 1 dag, wel zo makkelijk!
Zomer
- Hooien
- Tweede bemesting
- Eventueel bekalken
- Herstellen van kale plekken
Wanneer je graag hooi of voordroog van eigen land oogst, is half/eind juni de beste tijd. In deze periode zijn de meeste grassoorten uitgegroeid en uitgebloeid en heeft het gras zijn fructanen verbruikt voor de groei. Resultaat: een fructaanarme oogst! Heb je kale plekken in de weide? Zet ze af en zaai ze weer opnieuw in. Zorg er wel voor dat je regelmatig water geeft, dan kiemt het zaadje optimaal. Vaak zie je na ongeveer 2-3 weken de eerste zaadjes ontkiemen. VITALstyle WeideMest bevat voor 120 dagen voeding, tijd om voor een tweede keer te bemesten zodat het gras weer voldoende voeding krijgt. Heb je een zure weide? Dan is het verstandig om nog een tweede gift kalk over de weide te strooien.
Herfst
- Zaaien
- Eventueel bekalken
Misschien dat je nog een tweede keer kunt hooien en anders is het tijd om je weide sterk de winter in te laten gaan. Eigenlijk is de herfstperiode de perfecte tijd om te gaan zaaien. De bodem is nog lekker warm en het najaarszonnetje zorgt voor goede omstandigheden voor nieuw opkomende grasplantjes. Zaai kale plekken, of zaai een complete weide in; dit is de tijd! Heb je een zure bodem? Strooi dan in het najaar WeideKalk om de groei van mos en onkruid in het voorjaar te verminderen.
Winter
- Rusten
De weide is in ruststand. Als je de stappen van afgelopen maanden goed hebt gevolgd, dan gaat de paardenweide sterk de wintermaanden in. Geef de weide rust en laat er liever geen paarden in. Wat je kunt doen, is een stukje weide afzetten, waar de paarden in de winter op mogen lopen. Deze kan je dan in het volgende voorjaar ook weer afzetten en laten herstellen. Wanneer de bodem tot rust komt, kunnen regenwormen aan de slag om de bodem luchtig te maken. Dit is goed voor de wortelvorming van de grasplantjes.