2019 - Laatst geupdated: 2022
Waarschijnlijk heb je het bij de aanschaf van je kitten of kat al advies meegekregen, regelmatig ontwormen! Wormenbesmettingen bij katten komen vaak voor. Niet heel gek natuurlijk, een kat vangt en eet immers ook 'wilde' prooien die een besmetting met zich mee kunnen dragen. Een volwassen kat hoeft dan ook niet altijd last van wormen te hebben, maar de wormen kunnen wel gevaarlijk zijn voor mensen en vooral voor kinderen. Ontwormen is daarom belangrijk. VITALstyle legt je graag uit hoe je het beste omgaat met wormen bij jouw kat én geeft je oplossingen om wormen bij jouw kat te bestrijden.
Welke wormen zijn er voor katten?
De meest voorkomende wormen bij katten zijn lintwormen en spoelwormen. Beide soorten wormen leven in het maagdarmkanaal en kunnen voor ongemakken zorgen. Zo kan een zware besmetting zorgen voor diarree, braken, gewichtsverlies of zelfs een groeiachterstand bij kittens! Echter vertonen de meeste katten bij een besmetting niet eens symptomen en is het dus verstandig om de kat alsnog regelmatig te ontwormen, voordat de besmetting erg uit de hand loopt.
Lintwormen worden bijna altijd overgebracht door vlooien of kleine knaagdieren. Bijvoorbeeld wanneer de kat zich wast en een besmette vlo oplikt. Daarom gaan ontwormingen en ontvlooien vaak met elkaar samen. De andere lintwormsoort komt veel voor in kleine knaagdieren, zoals muizen. Als je een kat hebt die buiten komt en graag jaagt is het dus extra belangrijk om een goed ontwormingsbeleid te hebben.
Spoelwormen kunnen ook door omgevingsfactoren zoals knaagdieren overgebracht worden, maar ook bestaat er een soort spoelworm die via de moeder overgebracht wordt op de kittens. Dit komt erg vaak voor, waardoor je er eigenlijk altijd vanuit moet gaan dat de kittens een besmetting hebben opgelopen. Ook kittens moet je dus optijd en regelmatig een ontwormingsmiddel toedienen.
Wanneer de kitten of kat ontwormen?
Het is van belang om kittens al op jonge leeftijd te ontwormen, ook wanneer er géén tekenen zijn dat een kitten daadwerkelijk wormen heeft. Zo'n 98% van de kittens worden vaak al in de baarmoeder besmet en door het drinken van de moedermelk. Een kitten moet dus sowieso ontwormt worden tegen spoelworm(larven). Dit begint bij een leeftijd van 3 weken, gevolgd door een leeftijd van 5, 7 en 9 weken. Vervolgens pak je het ritme verder op door 1x per maand te ontwormen tot een leeftijd van 6 maanden. Vanaf 6 maanden kun je het 'volwassen' schema aanhouden en wordt 4x per jaar ontwormen geadviseerd. Heb je een buitenkat? Dan kan het verstandig zijn om iets vaker te ontwormen.
Ontwormingsmiddelen: Pasta of Tabletjes?
Er zijn diverse soorten ontwormingsmiddelen te koop bij dierenspeciaalzaken of de dierenarts. Sommige ontwormingsmiddelen bestrijden de spoelworm en/of de lintworm. Belangrijk is het juiste ontwormingsmiddel te vinden wat bij de levensstijl van het dier past (is het dier veel binnen of buiten, zijn er andere katten in huis etc). Ontwormingsmiddelen zijn te koop in tabletvorm, maar ook in vloeibare vorm, pasta, korrelvorm, injectie en als druppels in de nek (spot-on). Tabletjes kunnen worden ingenomen met bijvoorbeeld een stukje worst, zo maak je de ontworming leuk! Houd wel goed in de gaten dat de kat het tabletje daadwerkelijk doorslikt. Je kunt het bekkie eventueel dichthouden met de hand en met de andere hand langs de keel te wrijven om het doorslikken te stimuleren. Doe dit uiteraard wel voorzichtig. De pastavorm is nog iets makkelijker toe te dienen, maar ook hier moet je goed letten op het eventuele uitspugen. Een spot-on pipet wordt in de nek van de kat gedruppeld en zo door de huid opgenomen. Ook kunnen katten ontwormd worden door een speciale enting die de dierenarts geeft.