2017 - Laatst geupdated: 2023
Een kat heeft 18 tenen en dus ook 18 nagels. De meeste katten hebben naast hun eigen nagelverzorging geen extra ondersteuning nodig, maar toch komt het wel eens voor dat vijlen of knippen nodig is. In dit blog vertellen we je alle ins en outs over de kattennagels en de verzorging hiervan!
Kattennagels, waar zijn ze voor?
De nagels van katten zitten ingevouwen in de huidplooi, daardoor kan de kat zijn klauwen uitslaan wanneer dit nodig is! Dit heb je vast wel eens gezien bij je kat. Eerst zie je alleen de schattige, donzige pootjes met teentjes, maar in korte tijd komen er krachtige, scherpe klauwen tevoorschijn. Natuurlijk zijn deze sterke klauwen met scherpe nagels belangrijk voor bijvoorbeeld het klimmen in een boom, maar ook in situaties waarin de kat zich bedreigd voelt. In dat geval zijn de nagels ook een afweermechanisme.
Hoe verzorgt de kat zijn nagels?
Net als de vacht bestaan ook de nagels uit keratine. Dit is een eiwit dat het lichaam zelf aanmaakt en er voor zorgt dat de nagels flexibel maar sterk blijven. Bij de verzorging van de nagels doet een kat al veel zelf. Het krabben aan een krabpaal, -plank, karton of boom zorgt ervoor dat de buitenste, versleten laag van de nagels verwijderd wordt. De nagelhulsjes kun je dan ook wel eens terugvinden in huis! Een kat verzorgt zijn nagels dus veelal zelf, als hij maar de mogelijkheid krijgt om dit te kunnen doen.
Een binnenkat die eigenlijk nooit buiten komt heeft zeker meerdere krab mogelijkheden nodig. Zij kan immers niet naar een boom om aan te krabben en slijt de nagels minder doordat zij niet over verschillende structuren loopt. Aanvullende nagelverzorging kan bij een binnenkat dan ook sneller nodig zijn.
Nagels van je kat knippen?
Wanneer de nagels van je kat echt lang of enorm scherp worden, kun je ervoor kiezen om de nagels extra te verzorgen door bijvoorbeeld te vijlen of te knippen. Bijvoorbeeld bij een oudere kat of een ras waarbij de nagels snel kunnen ingroeien, kan het handig zijn om de nagels te knippen. Een ras zoals de Perzische kat heeft een snellere nagelgroei, hierbij kan het dus nodig zijn om de nagels extra verzorging te bieden. Ook als de kat met de nagels in meubels en kleding blijft hangen kan het veiliger zijn om de nagels bij te werken.
Bij een kitten vanaf ongeveer 8 à 9 weken kun je, als de nagels heel erg scherp zijn, het beste de nageltjes vijlen. Belangrijk is om er voor te zorgen dat je echt alleen de puntjes vijlt.
Als de nagels te kort worden geknipt beroof je je kat van zijn natuurlijke verdedigingsmechanisme. Een kat die veel buiten komt zal hier dus meer last van kunnen hebben. Het knippen van de kattennagels is best wel een lastig klusje, omdat de nagels in de huidplooien zitten en je deze naar buiten moet drukken. Wij adviseren dan ook om dit niet zelf te doen, maar om dit door een ervaren persoon over te laten. Denk hierbij aan een kattentrimmer of dierenarts.
Ongewenst krabben
Gelukkig is het nu in Nederland verboden om de nagels van de kat te amputeren (uittrekken). In het verleden is dit wel eens gedaan om het krabben aan de meubels tegen te gaan. Je kunt je kat best leren waar hij wel en niet aan mag krabben. Soms krabben ze ook om hun geur af te geven en hun territorium af te bakenen.
Dus zorg voor een eigen plekje in huis waar ze hun nagels mogen uitslaan en je kat zal je dankbaar zijn!