2024
Zowel het weiland als de paddock of track wil je goed, veilig en sterk omheind hebben. De paarden moeten de omheining goed kunnen zien en het moet stevig zijn zodat de paarden niet snel uitbreken. In dit blog nemen we je mee in de voor- en nadelen van lint en draad als omheining voor je paard!
Zichtbaarheid en stroom
Allereerst is het goed om te weten dat paarden op de stroom van de omheining reageren, en niet op het lint of draadje zelf. Paarden weten heel goed waar de afrastering zit en hebben niet een extreem goed zichtbaar lint nodig om er veilig tussen te blijven. Vooral als het een afrastering betreft tussen de track en bijvoorbeeld weiland. Een paard ziet deze afscheiding goed omdat er een duidelijk kleurverschil zit in de overgang van track naar weiland.
Mocht je de paarden toch veilig kennis willen laten maken met het nieuwe of verplaatste draad of koord, dan kun je er een paar lintjes aanknopen zodat het toch goed zichtbaar is. Deze lintjes kun je na een maand weer weghalen.
Voordelen van lint als omheining
Vanwege de goede zichtbaarheid van lint is dit wel een veelgekozen omheining. Mede hierdoor is lint erg geschikt om in de paardenweide verschillende stroken of vakken af te zetten om strookbegrazing of omweiden toe te passen. Het heeft dan de voorkeur om te werken met een flexibele afrastering die je elke keer verplaatst met de paarden mee. Zo voorkom je dat er in de weide veel verschillende draden hangen die je allemaal moet blijven onderhouden en een storend effect kunnen hebben in het landschap. Je kunt grote vakken maken of vanuit het natuurlijke verloop van het perceel omheinen, waarbinnen je met flexibele afrastering de gewenste grootte afzet. Hiervoor is een schrikdraadhaspel op een verplaatsbare stevige paal geschikt of kun je zelfs op bestaande weidepalen haspelbeugels plaatsen. Het voordeel van een haspel is dat je het lint op elke gewenste lengte kan maken en goed strak kan spannen. Met prikpaaltjes zet je dan het gewenste stuk weide af.
De ervaring leert dat als je de weide niet te kort laat eten en de paarden op tijd naar een volgend stuk zet, er niet eens stroom op dit stuk draad hoeft te staan. Is stroom voor jouw paarden wel nodig? Sluit de haspel dan aan op je buitenomheining met een kabel met klemmen of werk met een verplaatsbare accu voor deze weidestukken.
Nadelen van lint als omheining
Toch zitten er ook enkele nadelen aan het gebruik van lint als omheining bij paarden:
- Lint heeft veel bevestigingspunten nodig omdat het veel wind vangt. De paalafstand met lint moet tussen de 4 en 8 meter zijn (soms wordt zelfs 3 à 4 meter geadviseerd). Om die reden heb je veel meer palen nodig, wat de kosten van de omheining flink opdrijft.
- Je ziet meer van de omheining. Een voordeel voor de paarden, maar een nadeel ten opzichte van het aanzicht op het landschap. Dit is deels omdat je meer palen moet zetten en deels omdat het lint zelf veel zichtbaarder is dan draad.
- Er groeit snel mos op het lint, al na ongeveer vier jaar, dit zorgt voor een slechtere geleidbaarheid.
- Als een paard door het lint heen breekt, zal dit niet snel breken. Dit verhoogt het risico op verwondingen omdat het lint snijdt en dus niet snel stuk gaat.
Voordelen van draad als omheining
Draad, ook wel koord, is minder zichtbaar, wat het aanzicht op het landschap minder kan verstoren. Ook vangt het minder wind dan lint, wat ervoor zorgt dat de afstand tussen de palen vergroot kan worden. De afstand tussen de palen kan hierbij tussen de 10 en 15 meter zijn. Dat is dus een aanzienlijk verschil met lint! Draden en koorden breken sneller zodra er een paard doorheen komt. Dit resulteert in minder ernstige verwondingen en ongelukken. Daarnaast snijdt het minder erg dan lint.
Nadelen van draad als omheining
De draden en koorden van vroeger waren erg dun en scherp, wat ervoor zorgde dat je paard alsnog ernstige verwondingen en snijwonden kon oplopen wanneer hij er doorheen zou breken. De draden en koorden van tegenwoordig hebben een veel veiligere opbouw en zijn ook kwalitatiever waardoor ze langer mee gaan. Behalve de iets mindere zichtbaarheid, kent draad of koord eigenlijk geen nadelen als omheining voor je paardenweide, paddock of track!
De afstand en kleur van omheining
Voor de binnenomheining is een donkere kleur draad of koord aan te raden. Dit valt mooier weg in het landschap.
Qua hoeveelheid draad is het voor de meeste paarden (shetlanders uitgezonderd) voldoende om twee draden boven elkaar te houden. De hoogte van de draden hangt af van de maat paarden die je hebt. In de meeste gevallen is borsthoogte voldoende, dit zorgt er ook voor dat ze over de draad de eventuele heggen kunnen bijwerken. Langs de onderste draad is het vaak juist gewenst dat er nog wordt gegeten van het gras. De ruimte tussen de draden moet minstens 50 cm zijn, anders kunnen paarden hun hoofd erdoor steken en toch een schok krijgen van de net te kleine afstand.
Een buitenomheining moet stevig en goed zichtbaar zijn, vooral als jouw paarden naast een weg lopen. Een buitenomheining van hout met een binnendraad met stroom is aangeraden. Je kunt voor de buitenomheining een hoogte van ongeveer 1.30 a 1.40 meter aanhouden. Hierbij kun je kiezen voor een strak hek of meer natuurlijke kastanje houten palen en met natuurlijke balken.
Draad om planten
Voor een eetbare haag of bij bomen is het belangrijk dat er voldoende ruimte is zodat de paarden wel aan de takken kunnen snoepen, maar niet de kern kunnen opeten. Laat ongeveer een 0,5 à 1,5 meter ruimte tussen de kern van een plant of haag en de draad. Houd er rekening mee dat je een hek of haag misschien wilt snoeien zodat deze dichter kan groeien. Laat dan voldoende ruimte over om met een snoeiapparaat achter de draad langs te kunnen zonder dat alle draden los hoeven.