2023
Een veelvoorkomend probleem bij katten is blaasgruis, ofwel struviet. Gelukkig is dit goed te verhelpen met de juiste voeding en behandeling, maar hoe weet je dat je kat mogelijk last heeft van blaasgruis? Dat vertellen we je in dit blog!
Wat is blaasgruis?
Struviet, ook wel blaasgruis genoemd, bestaat uit mineralen die in de urine van de kat zijn ‘gekristalliseerd’. Normaal lossen deze zouten op in de urine en worden ze met de urine uitgescheiden. Bij een overschot aan zouten kan er simpelweg niet meer worden opgelost in de urine (deze is al verzadigd) en ontstaat gruis of in een later stadium blaasstenen. Helaas is dit een veel voorkomend probleem bij katten. Om snel te kunnen schakelen wanneer je kat last lijkt te hebben van blaasgruis, is het verstandig om er het een en ander van te weten. In het blog ''Blaasgruis bij katten'' vertellen we je meer over de meest voorkomende vormen van blaasgruis: struviet en calciumoxalaat.
Hoe herken je blaasgruis?
Een kat met blaasgruis laat dit zien door verschillende gedragingen. Echter zijn dit dezelfde symptomen als bij een blaasontsteking, waardoor het altijd aan te raden is om urineonderzoek te laten doen bij de dierenarts voor de juiste behandeling. Onderstaande symptomen komen vaak voor, maar hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen.
- De kat gaat veel naar de kattenbak om te plassen (meestal zijn dit kleine plasjes). Soms lukt het de kat ook niet om optijd naar de kattenbak te gaan, waardoor je plasjes door het huis zou kunnen vinden. Wanneer je kat zindelijk is, is dit een belangrijk teken! Katten die de kattenbak gewend zijn zullen namelijk niet zomaar in huis plassen...
- De kat miauwt bij het plassen. Je kunt je voorstellen dat het hebben van blaasgruis niet prettig is voor de kat. Bij het plassen kan dit dus pijn doen!
- De kat wast zich veel bij de intieme zone. We weten dat katten erg schoon zijn van zichzelf en zich dus ook graag wassen. Bij blaasgruis zal de kat zich mede door de pijn dan ook meer willen wassen bij de intieme zone. Bij katers kan het voorkomen dat de penis verstopt raakt, wat levensbedreigend is! Als jouw kater dus veel likt aan de penis, is dit een reden om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.
- Bloed bij de urine. Door de struviet kan er bloed meekomen bij de urine, kijk dus regelmatig in de kattenbak of je bloedvlekken tegenkomt.
Urineonderzoek, röntgen en echografie
De dierenarts kan de diagnose stellen door middel van een urineonderzoek, röntgen of echografie. Bij een urineonderzoek wordt gekeken naar eventueel bloed, eiwitten en eventuele bacteriën. Door middel van een röntgen kunnen de daadwerkelijke stenen gezien worden. Echter is het kleinere ''gruis'' niet altijd goed zichtbaar. Tot slot is met een echografie wel veel guis en stenen te zien wanneer de blaas gevuld is. Omdat katten met blaasgruis geneigd zijn om vaak te plassen, is dit dus niet altijd mogelijk.
STOP DE VORMING VAN BLAASGRUIS EN VERMINDER AANWEZIG BLAASGRUIS BIJ JE KAT!
Wist je dat VITALstyle een speciale dieetvoeding heeft ontwikkeld voor katten met blaasgruis en katten die gevoelig zijn voor blaasgruis? BLAASGRUIS kattenbrokken en natvoer lost aanwezig blaasgruis (struvietsteen) op en vermindert herhaalde blaasgruisvorming (struvietsteenvorming). VITALstyle BLAASGRUIS heeft urineonderverzadigende eigenschappen voor struviet en urineverzurende eigenschappen. Met natuurlijke ingrediënten zoals cranberry help je de blaas van je kat schoon te houden, met de kracht van de natuur!
VITALstyle BLAASGRUIS kattenbrokken is een dieetvoeder met als bijzonder voedingsdoel het oplossen van struvietsteen en vermindering van herhaalde struvietsteenvorming. Voor het oplossen van struvietsteen is de aanbevolen gebruiksduur 5-12 weken. Voor vermindering van herhaalde struvietsteenvorming is de aanbevolen gebruiksduur aanvankelijk ten hoogste 6 maanden. VITALstyle BLAASGRUIS heeft urineonderverzadigende eigenschappen voor struviet en urineverzurende eigenschappen. Aangeraden wordt om vóór gebruik of vóór verlenging een dierenarts te raadplegen. Neem voor advies contact op met onze voedingsdeskundigen!
Contra-indicatie: niet geschikt voor drachtige en zogende katten en kittens. Niet gebruiken bij chronische nierinsufficiëntie en metabole acidose, hoge bloeddruk en bij de behandeling met urineverzurende diergeneesmiddelen.