2018 - Laatst geupdated: 2023
Magnesium is een mineraal dat een grote rol speelt in het spier- en zenuwstelsel van mensen, maar ook van paarden. Het is belangrijk om de magnesiumbehoefte van je paard aan te vullen. Waarom? Daar gaan we je meer over vertellen in dit blog over MagnesiumCitraat bij paarden.
Werking MagnesiumCitraat bij paarden
Paarden kunnen niet zonder magnesium. Het is een mineraal dat het lichaam niet zelf aanmaakt, maar alleen kan opnemen via het voer. Oftewel, een essentieel mineraal. Het zorgt ervoor dat het zenuwstelsel goed functioneert, maar ook dat de spieren goed hun werk kunnen doen. Training en inspanning hebben vanzelfsprekend effect op de spieren van je paard. En ontspanning na inspanning is van belang voor een gezonde spierfunctie. MagnesiumCitraat vult de magnesiumbehoefte aan, ondersteunt de opname van calcium, ondersteunt het zenuwstelsel en draagt bij aan het behoud van een normale spierspanning. Gecombineerd met calcium ondersteunt magnesium een goede opbouw van botten.
Calcium, magnesium en fosfor?
Het is erg belangrijk om mineralen in de juiste verhoudingen aan je paard te geven. In veel paardenvoer zit magnesium, maar vaak verschilt het gehalte. Calcium speelt een belangrijke rol bij de opname van magnesium. Als er te veel calcium beschikbaar komt, kan een paard magnesium niet goed opnemen. Fosfor is net als calcium een belangrijk bestandsdeel van de botten. Dit mineraal zorgt samen met calcium voor het goed functioneren van spieren en een gezond gebit. De verhouding tussen calcium en fosfor is erg belangrijk. Een tekort aan fosfor kan bijvoorbeeld voor kreupelheden zorgen. Wanneer je paard te veel fosfor binnenkrijgt zorgt dit ervoor dat de opname van calcium moeilijker gaat. Samengevat, de verhouding tussen calcium, magnesium en fosfor moet in balans zijn!
Stress door stress?
Paarden met stress of nerveus gedrag krijgen vaak MagnesiumCitraat bijgevoerd. Waarom is dat eigenlijk? In stresssituaties gebruiken paarden extra magnesium uit het lichaam, waardoor de magnesiumbehoefte groter wordt. Tegelijkertijd veroorzaakt een tekort aan magnesium stress en nerveus gedrag. Stress kan dus stress veroorzaken! Niet alleen bij stress wordt magnesium verbruikt, een paard verliest ook magnesium door te zweten en geconcentreerd aan het werk zijn. Sportpaarden hebben dus een verhoogde magnesiumbehoefte en het is belangrijk dat dit wordt aangevuld! Hoe meer een paard zweet en hoe meer een paard beweegt, hoe groter de magnesiumbehoefte van je paard is.
Spierspanning en magnesium
Is je paard nerveus, prikkelbaar en gevoelig op zijn spieren? Dat kan door een magnesiumtekort komen. Doordat magnesium een grote rol speelt in het spier- en zenuwstelsel, kan een magnesiumtekort zorgen voor gespannen reacties qua gedrag en in het lichaam. Spierspanning kan dus effect hebben op de gemoedstoestand van je paard, maar ook op de rijdbaarheid en soepelheid. Bij een magnesiumtekort in de spieren wordt de noodvoorraad magnesium aangebroken. Dit wordt uit de botten gehaald, waardoor deze bij een langdurig magnesiumtekort kwetsbaar worden en blessures kunnen ontstaan, door verzwakte peesaanhechtingen en botweefsel.
Kun je teveel magnesium voeren?
Gezonde nieren scheiden een magnesiumoverschot zonder problemen uit via de urine. Paarden met een slechte nierfunctie mogen alleen magnesium krijgen in overleg met je dierenarts!
Welke vorm van magnesium?
Magnesium wordt in verschillende vormen gebruikt. Het verschil zit hem in de opneembaarheid en het gehalte elementair magnesium. Het elementaire gehalte geeft aan hoeveel het supplement van het 'pure' mineraal bevat. MagnesiumCitraat is een vorm van magnesium die zeer goed wordt opgenomen door de dunne darm. Andere vormen van magnesium, zoals magnesiumoxide, -chloride, -fosfaat, -acetaat, -sulfaat of -carbonaat worden minder goed opgenomen en bevatten een lager gehalte elementair magnesium. Deze zijn dus vaak goedkoper, maar minder effectief.