Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Gezonde bodem? Gezonde paardenweide!

Gezonde bodem? Gezonde paardenweide!

2024

We weten dat diversiteit in het rantsoen voor paarden een basisbehoefte is. Een weide met diverse grassoorten is daarom dus ook gewenst. Maar wist je dat diversiteit in de bodem hier ook een belangrijke rol bij speelt? In dit blog vertellen we je alles over de meest optimale, en dus biodiverse bodem voor de paardenweide!

Het belang van een biodiverse bodem

De bodem van de paardenweide (of welke weide of akkerland dan ook) zit vol micro-organismen die de groei van de planten stimuleren. Micro-organismen zorgen er namelijk voor dat de voedingsstoffen in de bodem goed kunnen worden omgezet in voeding voor het gras én produceren stoffen die het gras sterker en weerbaarder maakt. Hierdoor wordt de weerstand tegen ziekten en omgevingsfactoren zoals stress, droogte, hitte en vorst verhoogd. Zonder een diversiteit aan micro-organismen in de bodem, oftewel zonder een gezond en biodivers bodemleven, groeien grassen en kruiden slecht.

Wat te doen bij arm bodemleven?

Een arm bodemleven kan veroorzaakt zijn door het gebruik van kunstmest. Hiermee bied je direct ‘hapklare’ (chemische) voeding voor het gras aan, zonder de micro-organismen te stimuleren. Sterker nog, de zouten in kunstmest doden het bodemleven! En we weten, hoe diverser en gezonder het bodemleven, hoe sterker je paardenweide. Het is dus van belang om het bodemleven weer te stimuleren om de paardenweide te versterken.

Daarom heeft VITALstyle een unieke plantaardige organische meststof ontwikkeld: WeideMest! Wat VITALstyle WeideMest o.a. uniek én vriendelijk voor het bodemleven maakt, is de toevoeging van bacteriën, onze gepatenteerde schimmel RhizaMax® en protozoa ProtoPlus®.

  • De speciale mycorrhiza-schimmel, RhizaMax® activeert de groei van de wortels van het gras waardoor er een rijk wortelstelstel ontstaat. Hierdoor kan het gras meer water en voedingsstoffen opnemen en is jouw paardenweide beter bestand tegen droogte en intensieve beweiding.
  • ProtoPlus® is onze gepatenteerde protozoa-mix en zorgt voor een efficiëntere en snellere opname
    van voedingsstoffen uit de bodem.
  • Het exclusieve mengsel van bacteriën zetten stikstof uit de lucht om in voeding voor het gras en maken fosfaat vrij in de bodem die dit afgeven aan het gras als voedingsstof.

De voordelen van een biodiverse bodem

Er zijn vele voordelen van een natuurlijk biodivers onderhouden weide en bodem. De belangrijkste voordelen benoemen we hier:

  • De grasplant heeft toegang tot een grote variatie aan voedingsstoffen
  • Het gras is weerbaar en heeft een sterk wortelstelsel, waardoor het snel kan herstellen na maaien of (kaal) grazen
  • Een goed gevoede grasplant die goed kan groeien en het fructaangehalte daardoor laag houdt
  • Een bodemleven vol gezonde en functionele micro-organismen die samenwerken met de gras- & kruidenplanten
3 reviews
WeideMest
49,99
Evenwichtige groei voor een lager fructaangehalte
Helpt onkruid in de weide te voorkomen
0 reviews
Pallet WeideMest
799,00
Evenwichtige groei voor een lager fructaangehalte
Helpt onkruid in de weide te voorkomen