Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Fructaan & gras

Fructaan & gras

2024

Het liefst laten paardeneigenaren hun paarden zo veel mogelijk op de wei staan. Ze houden immers ontzettend van het gras en het is een voedzame voedingsbron. Hoe fijn het idee ook is, weidegang gaat lang niet altijd zonder risico's! In dit blog vertellen we je alles over de groei van gras, fructaan in gras en de relatie met paardengezondheid.

De groei van gras

Gras heeft energie en voedingsstoffen nodig om te groeien. De energie haalt het gras uit suikers, ook wel fructanen genoemd. Deze suikers worden geproduceerd door de plant zelf onder invloed van zonlicht. Bij dit proces (fotosynthese) worden water en CO2 omgezet in suikers en zuurstof. De voedingsstoffen haalt het gras uit de bodem (via micro-organismen) door de omzetting van organische stof uit bladeren of plantenresten en uit meststoffen die de voedingsstoffen in de bodem aanvullen. Deze voedingsstoffen bestaan o.a. uit stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). De combinatie van fructanen als energiebron en voedingstoffen uit de bodem zorgt dus voor de groei van gras!

Fructaan in gras

Je hebt waarschijnlijk de term ‘fructaan’ wel eens voorbij horen komen. Fructanen zijn koolhydraten die bestaan uit ketens van fructosemoleculen en zijn te vinden in alle planten en grassen. Deze verbindingen spelen een rol in de opslag van energie in planten en zijn belangrijk voor de groei. Fructaan kan ook aangemaakt worden wanneer een grasplant in een ‘stress-situatie’ komt. Dit kan zijn: te kort afgegraasd, weersomstandigheden zoals vorst of droogte of door een tekort aan voedingsstoffen. Ook het type gras speelt een rol bij de hoeveelheid fructaan in de grasplant. De ene soort produceert van nature namelijk meer fructaan dan de ander. Zo is Engels raaigras rijker aan fructaan dan timothee. Fructaan is dus erg belangrijk voor de groei van gras en is dan ook in iedere grassoort, plant of kruid te vinden. Echter kan een overschot aan (korte-keten) fructanen in gras wel schadelijk zijn voor de gezondheid van je paard!

Weten welke grassoorten uitermate geschikt zijn voor paarden? Lees het in dit blog!


Engels raaigras

Paardengezondheid en de weide

De gezondheid van je paard hangt natuurlijk af van allerlei factoren. Maar een ding is zeker: een gezond paard begint bij een gezonde weide. Dit geldt voor ieder paard. Zowel voor paarden die een groot gedeelte van de dag in de weide staan, als voor paarden die niet in de weide komen. Het rantsoen van deze paarden bestaat namelijk alsnog uit ruwvoer, wat van de paardenweide komt! Wanneer het gras veel fructaan heeft geproduceerd en opgeslagen, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard wanneer hij hiervan eet.

Gezondheidsproblemen gerelateerd aan fructaan

In het ideale geval worden suiker (fructaan) en zetmeel in de dunne darm verteerd. Vezels die moeilijker verteerbaar zijn worden in de dikke darm door bacteriën afgebroken. De inname van suikerrijk gras kan zorgen voor een te hoge bloedsuikerspiegel. Als deze continu te hoog is, kan dit al snel tot gezondheidsproblemen leiden en daarom is het belangrijk dat dit in balans blijft. Bij een overschot aan suiker kan niet alles in de dunne darm verteerd worden. Het overige deel komt terecht in de dikke darm, waar verschillende soorten bacteriën leven. Specifieke bacteriën reageren op de suikers door enorm te groeien in aantal. Daardoor ontstaat een onbalans in de darmflora, wat onder meer koliek, verzuring, dunne mest, mestwater of zelfs hoefbevangenheid tot gevolg kan hebben.

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij weidegang:
• Koliek
• Te dikke paarden
• Te dunne paarden
• Hoefbevangenheid

Hoe kun fructaan in gras beperken?

Nu je weet hoe en waarom fructanen in grassen zitten, kun je er beter rekening mee houden tijdens de weidegang. Bekijk goed welke grassen in de paardenweide groeien en zorg voor goed bodembeheer, waaronder voldoende (en juiste) bemesting. Door regelmatig te bemesten met VITALstyle WeideMest verlaag je het risico op gestrest gras en de overmatige aanmaak van fructaan. Wanneer je kale plekken in de weide door wilt zaaien, is het aan te raden dit te doen met een graszaadmengsel dat grassoorten bevat die van nature al een lager fructaangehalte hebben. VITALstyle WeideGraszaad geeft diversiteit in de weide en bevat een laag fructaangehalte!

3 reviews
WeideMest
49,99
Evenwichtige groei voor een lager fructaangehalte
Helpt onkruid in de weide te voorkomen
3 reviews
WeideKalk
18,49
Helpt onkruid en mos in de weide te voorkomen
Voor een optimale zuurgraad van de bodem
WeideGraszaad
5 reviews
WeideGraszaad
59,95
Geschikt voor alle paardenweides
Geeft diversiteit in de weide
2 reviews
WeideKruiden
7,95
Geschikt voor de paardenweide of bloembak
Geeft diversiteit aan het rantsoen
5 reviews
WeideBloemen
7,95
Geschikt voor de paardenweide of bloembak
Geeft diversiteit aan het rantsoen
1 review
Ph Bodemtest
10,50
Binnen enkele minuten resultaat
Bevat 8 testen