2024
De laatste jaren worden de zomers in Nederland steeds droger en heter. De groene grassprieten in zowel je gazon als de gehele paardenweide veranderen plots snel in bruine, droge stengels zonder groei. In dit blog vertellen we je hoe je je paardenweide toch gezond kunt houden!
Begrazing beperken
In een droge periode groeien grasplanten nauwelijks. Wanneer je de weide op dat moment intensief laat begrazen door paarden, zullen zij de weide dan ook sneller kaal grazen. Je wil voorkomen dat de paarden de gehele grasmat afgrazen en je het volgende jaar vooral onkruid overhoudt in plaats van een goede weide. Om deze reden kun je het gras beter rust geven in hele droge periodes. Dit kun je doen door de paarden gedeeltelijk of helemaal van de weide af te halen. Als je grasmat kapot gelopen en begraasd is, zal het nodig zijn om door te zaaien in het najaar om dit te laten herstellen.
Beregenen van de weide
Het beregenen van de weide in droge periodes is een optie. Bedenk wel dat beregenen (vooral op zandgrond) niet een productie oplevert, maar er enkel voor zorgt dat het gras het overleeft. Ook komen er een aantal dingen bij beregenen kijken waar je rekening mee dient te houden:
- Een groot gedeelte van het water verdampt of spoelt uit naar diepere bodemlagen, vooral bij kort gegraasd grasland. Het daadwerkelijke effect is dat ongeveer 3% van het beregende water de grasgroei ten goede komt (op zandgrond).
- Beregen niet overdag wanneer de zon schijnt. Doordat de zonnestralen rechtstreeks op de waterdruppels op de grasplanten schijnen, kan het gras verbranden.
- Bij regelmatig beregenen worden plantwortels lui. Ze trekken naar het oppervlakte doordat al het water daar vandaan komt. Dit zorgt voor een ondiep gewortelde grasmat die sneller kapot gelopen wordt. Ook zorgt dit op de lange termijn juist voor minder goede droogteresistentie, omdat er geen water meer uit diepere bodemlagen kan worden gehaald. Als je beregent wil je dus een grote hoeveelheid in één keer geven en daarna een periode niet.
- Beregening is niet duurzaam, vooral niet met drinkwater en vaak verboden in droge periodes. Onderzoek vooraf goed welke voorwaarden in jouw regio gelden op dat moment.
- Beregening met bronwater wat rijk is aan ijzer geeft problemen. Het ijzer oxideert snel bij contact met zuurstof en tast je beregeningsinstallatie aan. Daarnaast zorgt veel ijzer in de bovenste lagen van de bodem ervoor dat andere mineralen, zoals fosfaat en mangaan, minder goed kunnen worden opgenomen. Dit remt juist de gezonde groei van gras.
Het is wel nuttig om nieuw ingezaaide stukken water te geven in droge periodes. Deze wortels zijn nog niet voldoende ontwikkeld om water uit diepere lagen op te nemen.
Maak de weide resistent tegen droogte
Het is heel goed mogelijk om je weide beter droogteresistent te maken waardoor het beter door droge periodes heen komt. Hieronder een aantal punten waaraan je kunt werken waardoor je weide steeds beter een droge periode zal weten te doorstaan.
- Begrazing aanpassen: Laat de weide niet te kort grazen en geef de weide meer rust. De hergroei van het gras is minder of nauwelijks aanwezig waardoor je minder snel hetzelfde stuk kunt gebruiken. Beperk het aantal uren op de weide en haal paarden van de weide als het gras op is. Zorg ervoor dat er geen kale plekken in de grasmat komen, hier verdampt nog meer water uit de bodem en op deze plekken heb je meer kans dat je ongewenste planten krijgt.
- Verdichting voorkomen: Als je een weide intensief laat betreden is er een grote kans op verdichting. De bodem wordt erg compact waardoor de natuurlijke water- en luchtgangen worden dichtgedrukt. Hierdoor kan water niet meer goed infiltreren in de bodem en is je land nog gevoeliger voor droogte. Maak gebruik van strookbegrazing of omweiden waarbij de rest van de weide voldoende rust krijgt om verdichting op te lossen en te voorkomen.
- Organische stofgehalte verhogen: Organische stof zijn alle materialen in je bodem van organische oorsprong, zoals bodemleven, wortels, stukjes afgebroken bemesting etc. Dit samen geeft het sponseffect van de bodem. Hoe meer organische stof, hoe beter water vastgehouden kan worden in de bovenste grondlagen. Organische stof kun je toevoegen met bepaalde soorten bemesting zoals vaste stalmest met strooisel of compost. Ook een goede volle weide met veel wortelvorming, zoals er bij ouder veelzijdig grasland is, draagt bij aan een hoger organische stofgehalte. Het organische stofgehalte dient ieder jaar aangevuld te worden, omdat bodemleven een gedeelte weer opeet en verbruikt.
- Biodiversiteit vergroten: Bepaalde grassoorten hebben fijne wortelstelsels die niet zo diep gaan. Water kan minder goed worden vastgehouden in de bodem en kan niet uit diepere lagen worden opgehaald. Andere grassoorten en kruiden hebben juist weer hele andere wortelstelsels, zoals de penwortel van zuring, chicorei en rode klaver. Of de grove wortels van smalle weegbree of witte klaver. De kropaar kan bijvoorbeeld goed tegen droogte door de diepe wortels. Door een zo veelzijdige mogelijke weide te hebben wordt ook de mogelijkheid van de weide beter om water vast te houden en uit diepere bodemlagen op te halen. Al de planten in de weide profiteren hiervan in droge periodes.
VITALstyle WeideGraszaad bevat een graszadenmengsel met verschillende grassoorten en verschillende wortelvormingen. Daardoor kan dit mengsel goed tegen zowel droge als natte weersomstandigheden! - Bomen en struiken: Naast een diverse samenstelling van grassen en kruiden in de weide zelf, is ook de omgeving rondom de weide van belang. Bomen, struiken en houtwallen in of rond de weide creëren immers koelere en vochtigere omstandigheden. In deze beplanting kunnen dan vooral eetbare bomen verwerkt worden waardoor dit ook nog een voedingswaarde heeft voor je paard!