2022
Als wedstrijdruiter heb je er vast wel eens van gehoord, de dopinglijst voor paarden. Bij wedstrijden wordt hier goed op gecontroleerd, want het gebruik van doping kan oneerlijk zijn voor zowel de wedstrijd en de uitslag als voor het paardenwelzijn. Daarnaast is het ook nog eens zeer schadelijk voor het imago van de paardensport! Maar wat is doping precies? En in hoeverre kunnen kruiden een positieve dopingtest geven? Dat vertellen we je in dit blog!
Wat is doping?
Doping is simpelweg ‘’het gebruik van verboden middelen of methoden om sportprestaties te verhogen’’. Je kunt het ook zien als ‘’stimulerend middel’’, ‘’pepmiddel’’ of ‘’pepstof’’. In de paardensport kun je denken aan pijnstillende middelen. Omdat de FEI uitgaat van een zero-tolerance beleid, mag geen enkel deelnemend paard een vorm van medicatie toegediend krijgen. Wel wordt er onderscheid gemaakt tussen ‘’banned’’ en ‘’controlled’’ middelen. Beide soorten mogen niet worden teruggevonden in het bloed. ‘’Banned’’ middelen zijn ten alle tijden verboden en ‘’controlled’’ middelen zijn op het moment van deelname verboden.
Weten welke middelen hier toe behoren? Neem een kijkje in de database van de FEI.
Is jouw paard niet in staat om zonder bepaalde middelen optimaal te presteren? Ga dan na of je paard wel fit genoeg is om aan wedstrijden deel te nemen.
Controle op doping
In het welzijnsbeleid van de KNHS is de controle op doping een belangrijk onderdeel. Het zuiver houden van de paardensport, het waarborgen van het dierenwelzijn en het bevorderen van eerlijke concurrentie zijn hierbij de belangrijkste doelen. De controles op doping kunnen op KNHS-wedstrijden dan ook op elk niveau en in elke discipline worden gehouden.
Tijdens zo’n dopingcontrole neemt een dierenarts een urine- en/of bloedmonster af bij de deelnemende pony of paard. Deze monsters worden getest in een laboratorium. Bij een positieve uitslag start de KNHS een tuchtrechtelijke procedure op en wordt de deelnemer altijd verantwoordelijk gehouden.*
Kruiden VS Doping
Helaas bestaat er geen precieze lijst waarin staat welk kruid wel of niet als legaal wordt gezien in de dopingwet. Dit komt voornamelijk doordat kruiden bepaalde inhoudsstoffen kunnen bevatten die positief testen op een medicijntest.
Wél weten we dat er een aantal kruiden zijn die je het beste kunt vermijden als je wedstrijden rijdt. Vaak zit er een wachttijd van 48 tot 72 uur op deze producten, wat betekent dat je 2 tot 3 dagen voor de wedstrijd producten met deze ingrediënten beter niet meer gebruikt. Onderstaand een overzicht:**
- Duivelsklauw: Werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en vochtafdrijvend.
- Kamille: Heeft een mild rustgevende werking op het paard en is ontstekingsremmend.
- Smeerwortel: Heeft een ontstekingsremmende en pijnverlichtende werking.
- Valeriaan: Dit werkt sterk rustgevend en is specifiek benoemd tot illegale stof met geadviseerde 7 dagen wachttijd.
- Uitwendig gebruik etherische oliën: Gebruik je een middel met bijvoorbeeld pepermunt, kamfer, menthol, rozemarijn of thymol? Deze kunnen een positieve test opleveren als het paard de ingrediënten binnenkrijgt door eraan te likken. Deze samenstellingen worden gezien als maskerende middelen voor andere dopingmiddelen, daarom staan ook deze kruiden op de dopinglijst.
LET OP: Deze lijst is niet volledig! De dopinglijst wordt zeer regelmatig vernieuwd. Weet je niet zeker welk kruid onderdeel is van de dopinglijst? Raadpleeg een dierenarts of bekijk het op de website van de FEI.
Doping in Duitsland
Rijd jij wedstrijden in Duitsland? Dan is het verstandig om de Duitse Anti-Doping en Medicatie Database erbij te pakken. Duitsland is in sommige gevallen namelijk nog wat strenger dan de FEI. Duitsland geeft per stof ook aan hoeveel wachttijd erop zit, wat betekent dat je een minimaal aantal uren zou moeten wachten met het starten van wedstrijden.
Doping en VITALstyle
VITALstyle gebruikt veel verschillende kruiden in haar assortiment. Dit betekent dan ook dat er een paar producten zijn waarvan wij weten dat deze op de dopinglijst staan. De reden hiervan is simpelweg dat het product minstens één van de kruiden bevat die een positieve dopingtest kunnen veroorzaken. De volgende producten kunnen een positieve dopingtest geven bij tests van de KNHS (Nederland):
- DolorComfort
- SoepelGewricht
- SpierComfort
- BodyFit Balsem
Weet je niet zeker of een product toegestaan is op wedstrijd? Wij helpen je graag! Neem contact op met ons via 0516 - 43 21 22 of info@vitalstyle.nl.
Omdat de dopinglijst regelmatig wordt vernieuwd is het van belang ook zelf onderzoek te doen naar zowel het product als de dopinglijst zelf. VITALstyle stelt zich niet verantwoordelijk voor een positieve dopingtest na gebruik van onze producten.