2024
De temperatuur daalt, de bladeren vallen van de bomen en het gras groeit een stuk minder hard dan in de zomer. De winter komt eraan! Hoe verzorg je de paardenweide aan het einde van het zomerseizoen optimaal, zodat je het volgende voorjaar weer een mooie weide hebt? We vertellen het je in dit blog!
Beweiden in de winter
Het is mogelijk om te beweiden in de winter als je genoeg gras hebt en de grondsoort het toelaat. Dit kan alleen als je gebruikt maakt van strookbegrazing of omweiden, zodat grote gedeeltes van het gras de mogelijkheid krijgen om te rusten. Eventueel kun je het aantal uren dat de paarden op het gedeelte gras komen verder beperken. Het beste is om tot uiterlijk februari het jaar erop te beweiden. Tussen februari en mei is het voor de groei van het gras het beste om de gehele weide te laten rusten.
Let op: Houd in de winter rekening met het fructaangehalte in het gras! Nachten met vorst zorgen ervoor dat het gras het geproduceerde fructaan ‘s nachts niet omzet voor de groei, waardoor het gras overdag erg suikerrijk zal zijn.
Houdt er ook rekening mee dat het gras niet of nauwelijks terug zal groeien. Het gras dat de paarden nu opeten blijft dus kort en zal pas in het voorjaar bijgroeien. Houd dus nog beter in de gaten of het gras niet te kort wordt gegeten.
Maaien in de herfst
Vaak hoor en lees je dat een weide gemaaid moet worden en redelijk kort de winter in moet gaan, omdat anders het gras bij sneeuw en veel regen plat gaat liggen en de bodem verstikt. Dit klopt inderdaad voor weides met raaigras. Engels- en Italiaans raaigras heeft weinig plantstructuur en valt snel om als dit langer is. Het is verstandig om een weide met veel Engels raaigras langer te laten beweiden door de paarden of te maaien in de herfst. Haal vervolgens ook het maaisel van de weide af, anders zal dit de bodem alsnog verstikken.
Weides die ingezaaid zijn met een grasmengsel voor paarden, zoals Vitalstyle WeideGraszaad, met weinig tot geen raaigras zijn meer structuurrijk en blijven beter rechtop staan. Deze weide zou je dus iets langer kunnen laten. Weid eventueel door in de winter met enkele uren per dag om de weide wat korter te houden. In de meeste gevallen is het niet nodig om een kruidenweide aan het einde van het seizoen te maaien.
Hoge plukken gras die niet worden gegeten
Op oude mestplekken (ook als je de mest er dagelijks uit haalt) kunnen hoge plukken gras gaan groeien die de paarden niet opeten. Deze plekken kun je het beste gladmaaien zodra de paarden van de weide af zijn. Haal het maaisel weg, anders verstikt dit de bodem. De plekken zullen dan in het voorjaar gelijkmatiger terug groeien.
Ongewenste planten uitsteken
Het najaar is het ideale moment om, nadat de paarden van de weide af zijn, je weide door te lopen en ongewenste planten uit te steken. Denk hierbij aan ridderzuring en jacobskruiskruid. Zaai dan meteen een grasmengsel in het steekgat zodat er minder kans is dat de ongewenste plant het jaar erna weer opkomt.
Grote plekken met ongewenste planten (zoals perzikkruid en distels) kun je ook gemakkelijk wegmaaien. Voer het maaisel af en zaai dit gedeelte ook door met een grasmengsel geschikt voor paarden.
Bladeren op het gras
De uit de boom gevallen bladeren kunnen de bodem licht verzuren, maar dit is meestal maar heel erg licht en ook van korte duur. Bladeren bevatten tannines en looizuren. Als bladeren worden afgebroken door het bodemleven, komen deze stoffen vrij en kunnen ze de zuurtegraad van de bodem zeer tijdelijk verlagen. Een bodem heeft echter altijd een soort bufferend vermogen. Dit wil zeggen dat zo'n kleine wijziging in de zuurtegraad kan worden opgevangen. Zeker als de bodem voldoende kalk bevat of voldoende organische stof, wordt dit zeer makkelijk opgevangen en vindt er in werkelijkheid geen wijziging van de pH plaats. Zorg er daarom voor dat je de paardenweide minimaal 1x per jaar bekalkt met bijvoorbeeld Vitalstyle WeideKalk.
Je kunt bladeren dus op de weide laten liggen! Echter, als het gras bedekt is met een flinke laag bladeren is het verstandiger om dit weg te halen of te mulchen. Te veel bladeren kan de weide verstikken. Let uiteraard ook op het blad van giftige bomen of planten, zoals het blad van eiken. Haal deze altijd uit de paardenweide.
Bedekking van het gras
Het is belangrijk dat de weide in de winter een goede bedekking houdt, dit voorkomt het opkomen van ongewenste planten in het voorjaar. Met bedekking bedoelen we de ‘’grasmat’’. Doordat je de weide bedekt houdt met planten die je daar wel wilt hebben, hebben ongewenste planten minder kans. Planten zoals ridderzuring, jacobskruiskruid en pioniersplanten zoals de Canadese fijnstraal en melde zien hun kans op open plekken. Daarnaast is een slecht bedekte bodem met kale plekken gevoeliger voor uitspoeling van mineralen en de vruchtbare laag van de bodem. Hierdoor verslechtert de kwaliteit van je bodem snel.
De beste manier om een goede bedekking te houden is om ervoor te zorgen dat het gras niet te kort wordt gegeten voor de winter. Haal de paarden dus op tijd van de weide en geef het gras voldoende rust om terug te kunnen groeien. In het ideale geval laat je 8 cm gras staan.
Kale plekken en een slechte bedekking kunnen het beste in augustus, september of uiterlijk oktober worden doorgezaaid. Werk de grond licht open met een hark of verticuteermachine en zaai de slechte plekken in met een paardvriendelijk grasmengsel met een laag fructaangehalte zoals Vitalstyle WeideGraszaad. Zet deze plekken af met een draadje om te voorkomen dat de paarden de net opkomende grasplanten uittrekken. Je kunt een doorgezaaide weide in de volgende zomer weer gebruiken voor beweiding.
Kruiden zijn minder geschikt om door te zaaien in bestaand grasland, omdat deze snel last hebben van de concurrentie van gras. Voor kruiden kun je het beste een strook vrijmaken en hier een kruidenmengsel inzaaien.
Kalk strooien
Alle bodems hebben de neiging tot verzuring door o.a. zure regen en de processen in de bodem. Een te zure bodem kan mineralen en spoorelementen niet meer goed opnemen wat ervoor zorgt dat gras de voedingstoffen minder goed opneemt. Het gras in de paardenweide groeit hierdoor minder goed en wordt vatbaarder voor ziekten, plagen en onkruid. Bekalk daarom in het najaar én voorjaar de weide. Dit kan bijvoorbeeld met Vitalstyle WeideKalk. De meest duurzame kalk in de markt die alleen opgenomen wordt door de bodem op het moment dat de bodem daadwerkelijk te zuur is. Omdat WeideKalk zich bindt aan het water in de bodem, spoelt het ook niet uit!