2023
Het is niet het meest smakelijke onderwerp, maar zeker niet onbelangrijk: de anaalklieren van de hond. Problemen met de anaalklieren zijn voor je hond ontzettend vervelend. In dit blog leggen we je daarom alles uit over hoe je problemen met de anaalklieren voorkomt, herkent en behandelt.
Wat zijn anaalklieren van de hond?
Iedere hond heeft twee klieren aan de zijkanten van de anus. De klieren produceren sterk ruikend vocht wat met de ontlasting mee naar buiten komt. Naast dat de geur wordt gebruikt als markering van het territorium, voert het vocht ook afvalstoffen af. Als de afvalstoffen niet goed afgevoerd worden en de vloeistof in de klieren blijft hangen, hoopt dit zich op. Het opgehoopte vocht met afvalstoffen zal gaan irriteren en jeuken. Ook wordt het risico op anaalklierontsteking groter.
Hoe herken je overvolle anaalklieren bij de hond?
Wanneer irritatie en jeuk van de anaalklieren ontstaat doordat ze overvol zitten, kun je je voorstellen dat de hond er aan zal proberen te krabben, likken of met de achterste over de grond zal ‘’rijden’’.
Hoe ontstaan overvolle anaalklieren bij de hond?
Zoals eerder besproken wordt het vocht met afvalstoffen uit de klieren afgevoerd met de ontlasting. De poep drukt als het ware de anaalklieren leeg! Je kunt je voorstellen dat bij te zachte of juist te harde hondenpoep geen goede druk ontstaat om de klieren te legen. Bij te zachte ontlasting is de druk te laag en bij te harde ontlasting is de druk te hoog, waardoor de openingen van de klieren dicht komen te zitten. Een goede hondendrol is dus niet alleen belangrijk voor de algehele gezondheid van de hond, maar ook van de anaalklieren!
In het blog ‘’Wat vertelt de ontlasting van je hond?’’ vertellen we je meer over de verschillende kleuren en structuren van hondenpoep.
Hoe behandel je overvolle anaalklieren van de hond?
De anaalklieren kunnen geleegd worden door de dierenarts, maar ook door de hondeneigenaar zelf. Sommige hondentrimmers zullen deze service ook verlenen. De anaalklieren worden hierbij leeggedrukt, waardoor de grote hoeveelheid vloeistof met afvalstoffen verdwijnt en de irritatie en jeuk ook af zal nemen. Voorheen werden anaalklieren bij terugkerende problemen verwijdert, maar inmiddels weten we dat honden hiermee niet alleen hun geurmarkering kwijt zijn wat tot stress kan leiden, maar ook de stofwisseling en afvoer van afvalstoffen wordt hiermee beperkt. Vervolgens kan irritatie van de huid optreden door de ophoping van afvalstoffen! Tot slot kan de verwijdering van de anaalklieren ook tot incontinentie leiden.
Bij anaalklierontsteking zal de dierenarts de klieren ook uitspuiten om de infectie zo veel mogelijk op te schonen.
Belangrijk bij anaalklierproblemen: voeding!
Als hondeneigenaar weet je dat de ontlasting veel vertelt over hoe het er van binnen aan toe gaat. Ook voor de anaalklieren is het dus een belangrijke factor. En een goede hondendrol begint uiteraard bij de basis: kwaliteitsvolle, gezonde en natuurlijke voeding. Belangrijk om op te letten bij het kiezen van de juiste hondenbrokken en/of natvoer voor de hond:
- 100% Natuurlijk & GMO-vrij: Voedingen met chemische toevoegingsmiddelen zoals geur-, kleur-, smaak- en vulstoffen kunnen voor afvalstoffen in het lichaam zorgen, wat de spijsvertering onnodig en teveel belast. 100% Natuurlijke voeding dat ingrediënten bevat zonder GMO is een essentiële basis voor gezonde hondenbrokken en natvoer!
- Goed verteerbaar: Om de spijsvertering van de hond zo veel mogelijk te stimuleren, zijn vezels van groot belang. Voeding met goed verteerbare ingrediënten helpt de werking van de spijsvertering en zorgt voor de vorming en uitscheiding van goede ontlasting.
- Brede samenstelling: Een gevarieerde samenstelling in hondenvoer ondersteunt het behoud van een gezonde en sterke darmflora. Ondanks dat er vaak aangeraden wordt één eiwitbron te voeren, kan een brede samenstelling aan ingrediënten juist de spijsvertering stimuleren.
- Prebiotica & Probiotica: Beide voedingsstoffen spelen een zeer grote rol in de spijsvertering wanneer deze uit balans is. Weten wat pre- en probiotica voor honden doen? Lees het in dit blog!
- Psyllium: Wanneer de ontlasting duidelijk te zacht of te hard is, kun je snel ingrijpen door (gemalen) psylliumzaadjes door de voeding te mengen. De vezels en slijmstoffen in dit natuurlijke product helpen de ontlasting dikker of zachter te maken wanneer dit nodig is!