2022
Zoals we ondertussen weten zijn kruiden onmisbaar in het basisrantsoen van een paard. Er bestaan allerlei verschillende soorten kruiden met unieke werkingen die je paard en zijn darmflora breed ondersteunen. Maar kun je kruiden eigenlijk wel altijd blijven voeren? Of is het verstandig om eens in de zoveel tijd te wisselen van kruiden? Wij vertellen het je in dit blog!
Wat zijn kruiden?
Om te beginnen is het goed om te weten wat kruiden nu precies zijn. Het woord ‘kruiden’ is ondertussen een containerbegrip geworden, maar eigenlijk zijn het gewoon planten met een niet-houtachtige stengel. Kruiden vallen dus allemaal onder de noemer ‘planten’. Elke plant bevat biologisch actieve stoffen die van grote waarde zijn voor zowel de plant zelf als voor de mens en dier. Planten en kruiden, maar ook algen en bomen bevatten deze stoffen die een specifieke werking hebben op het lichaam.
Wat is fytotherapie?
Het behandelen, verminderen of voorkomen van gezondheidsklachten door middel van het gebruik van planten of plantendelen (bladeren, bloemen, zaden, wortels) en dus ook kruiden, wordt fytotherapie genoemd. En daar is VITALstyle groot liefhebber van, want alles wat een paard nodig heeft is in de natuur te vinden!
Al eeuwen is het bekend dat bepaalde plantaardige materialen, zoals kruiden, bijzondere werkingen kunnen hebben op het lichaam en de gezondheid van mens en dier. Hier is veel kennis van vergaard, waardoor er in de (dier)geneeskunde veel gebruik gemaakt wordt van deze kruiden.
Kruiden van nature in het rantsoen
Er is bewezen dat paarden van nature een zeer gevarieerd dieet hebben. Ze scharrelen bijna de hele dag rond om een compleet en divers rantsoen bij elkaar te zoeken. Verschillende soorten grassen, takken, planten en dus ook kruiden zijn hier onderdeel van en zijn van zeer toegevoegde waarde!
Werkt een kruid na een tijdje niet meer?
Er wordt wel eens gezegd dat kruiden na een aantal weken hun kracht en daarbij hun werking verliezen. Je zou daarom niet te lang dezelfde kruiden moeten voeren. Wij leggen je graag uit dat dit niet altijd het geval is!
Dosering, variatie en doel
Bij het voeren van kruiden draait alles om de dosering, de variatie in kruiden, het doel waarvoor je het kruid voert en welke kruidensoort je gebruikt. De kunst is om niet één kruid met een relatief hoge dosering voor een specifieke werking te voeren, maar om een combinatie van meerdere kruiden te voeren in een lagere dosering. De juiste combinatie van kruiden geeft namelijk een versterkend effect, wat zorgt voor een synergetische werking: 1+1=3! Denk bijvoorbeeld aan OerBalans. Deze vitaminen- en mineralenbalancer bevat veel verschillende soorten veilige kruiden. Deze kruidenmix is zo samengesteld dat zij in lage doseringen juist een sterk effect hebben. Door deze lage doseringen kun je OerBalans dus het hele jaar door voeren!
Maar, let op!
Wel bestaan er planten en kruiden die je niet langdurig kunt voeren. Daarom is het van belang om te weten welke kruiden je goed kunt voeren en welke combinaties goed samen gaan.
Daarnaast bestaan er ook nog eens kruiden die vers giftig kunnen zijn, maar gedroogd juist een goede werking hebben. Bijvoorbeeld heermoes: dit plantje kan nadelige gevolgen hebben wanneer een paard teveel vers opeet, maar gedroogd ondersteunt het juist de nieren en de afvoer van afvalstoffen! Wist je dat heermoes twee varianten kent? Heermoes, of eigenlijk ‘’Equisetum arvense’’ wordt veel toegepast in fytotherapie en voeding bij mens en dier. Het is bekend dat je niet heel lang hoge doseringen mag voeren. Equisetum arvense wordt vaak verward met ‘’Equisetum palustre’’, wat een alkaloïd bevat wat dus giftig is voor paarden. De Heermoes in OerBalans is dus niet giftig en bij langer gebruik ook niet schadelijk omdat een minimale hoeveelheid is toegevoegd.
Ook zijn er kruiden-supplementen die je beter niet het hele jaarrond kunt voeren. Bij deze supplementen wordt dan ook aangegeven het als kuur voor een bepaalde periode te geven. DetoxMix is het enige supplement van VITALstyle die je alleen als kuur zou moeten voeren wegens de speciale doseringen en sterke werkingen van de kruiden.