2020 - Laatst geupdated: 2022
Van nature eten paarden heel gevarieerd. Ze zijn constant op zoek naar allerlei soorten grassen en kruiden, die zorgen voor voldoende vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Onze paarden hebben die mogelijkheid niet altijd, maar blijven van nature wel echte kruideneters. Het is dan ook een goed idee om je paard te helpen aan deze onmisbare kruiden. Weten hoe je jouw paard van de meest belangrijke kruiden kunt voorzien? Lees dan gauw verder!
Waarom zijn kruiden zo belangrijk?
Paarden in de natuur zoeken gedurende de hele dag naar tientallen soorten grassen, kruiden, bloemen en struiken om hun rantsoen compleet te maken. Met name kruidenplanten bevatten veel vezels en biologisch werkzame stoffen uit kruiden (fytonutriënten) die belangrijke verteringsprocessen ondersteunen. Kruiden, planten, maar ook bomen en algen, bevatten allerlei werkzame stoffen die het paardenlichaam ondersteunen. Al eeuwen lang wordt er gebruik gemaakt van de kracht van de natuur, voor zowel mens als dier! Omdat er ook steeds meer wetenschappelijke onderzoeken worden gedaan naar deze specifieke werkingen van de natuurlijke ingrediënten, weten we steeds beter welke kruiden van groot belang zijn om een paard in balans te houden.
Hoe weet ik of mijn paard voldoende kruiden binnenkrijgt?
Een paard in het wild zou zijn rantsoen zelf bij elkaar scharrelen, maar onze paarden die in omheinde weides staan hebben meestal niet de toegang tot al deze heilzame kruiden. Dit geldt overigens niet alleen voor paarden die veel op stal staan, ook paarden die altijd of heel regelmatig buiten lopen! De weides van tegenwoordig zijn namelijk al lang niet meer optimaal, mede door kunstmatige bemesting en het weghalen van allerlei kruiden door de mens. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat het grasland waarop onze paarden lopen, nog maar voor zo’n 3% uit kruiden bestaat. Daarnaast is hooi en kuilgras vaak vrij eenzijdig van samenstelling, ook hier ontbreekt een variatie aan kruiden. Daardoor is de kans dus groot dat ook jouw paard belangrijke fytonutriënten mist.
Kruiden voor paarden belangrijk voor de balans
Je zou kunnen zeggen dat de balans tussen het grasland van tegenwoordig en het lichaam van onze paarden verstoord is. De ‘arme’ weides voorzien paarden niet meer van vitaminen, mineralen en fytonutriënten die zo belangrijk zijn. Kruiden voor paarden zijn onmisbaar, ze bevatten vezels en fytonutriënten die spijsverteringsprocessen, de afvoer van afvalstoffen en de algehele stofwisseling ondersteunen. Door de darmflora van je paard zo divers en natuurlijk mogelijk te voeden, krijgt je paard een sterk(er) immuunsysteem. Tot wel 70% van alle cellen van het immuunsysteem zijn te vinden in de darm. De immuuncellen communiceren daar continu met de darmflora. Zo leert het immuunsysteem wat ‘normaal’ is en wat ‘afwijkend’ en wanneer het moet reageren en wanneer niet. Hoe rijker de darmflora, hoe efficiënter (meer in balans) het immuunsysteem werkt.
Onmisbare dagelijkse aanvulling
Een te eenzijdig rantsoen is dus niet optimaal voor een paard. Het is belangrijk om een mix van vitaminen, mineralen en ‘vergeten’ kruiden toe te voegen aan het basisrantsoen van je paard om de algehele weerstand en gezondheid te kunnen ondersteunen. Het is dé onmisbare schakel in een optimaal paardenrantsoen.
OerBalans: dé balancer met de kracht van de natuur!
De onmisbare schakel naast het ruwvoer, dat is OerBalans! De 100% natuurlijke balancer bevat alle vitaminen en mineralen die je paard dagelijks nodig heeft én bevat een unieke en brede variatie aan krachtige kruiden. OerBalans bevat alles wat een paard van nature nodig heeft.
- Balancer met alle belangrijke vitaminen, mineralen en kruiden
- Laag suiker- en zetmeelgehalte én vrij van GMO en granen
- Goede afvoer van afvalstoffen
- Immuunsysteem, stofwisseling en spijsvertering in balans
Wanneer kruiden geven aan paarden?
Elke dag! De kruiden zorgen ervoor dat de darmflora van je paard gevoed wordt, zodat het lichaam in balans blijft. OerBalans is de dagelijkse hofleverancier van alle nodige kruiden, vitaminen en mineralen.
Zo ga je te werk
Om te zien wat kruiden voor je paard doen, is het slim om een foto te maken voordat je een balancer met kruiden, zoals OerBalans, aan het rantsoen toevoegt. Zo kun je na enkele weken of maanden goed het verschil zien. Hoe snel dit gaat, hangt af van jouw paard en hoe goed hij in zijn vel zit. Bouw in de eerste week de hoeveelheid die je geeft langzaam op, zodat je paard rustig aan de kruiden kan wennen. Zie je resultaat? Mooi! Maar stop dan niet met het voeren van de balancer. In de natuur zou je paard ook altijd kruiden blijven eten. Voeg het dus standaard toe aan zijn rantsoen. Dit zorgt voor een blijvende optimale balans in het lichaam, ondersteuning van het behoud van een gezonde spijsvertering en een mooie, glanzende vacht.
Weten welke kruiden veilig te voeren zijn bij wedstrijden? Lees ons blog Doping en Kruiden!