2020 - Laatst geupdated: 2023
Je paard herkent het misschien wel zodra je aan komt lopen met een spuit: een wormkuur! Een wormbesmetting bij je paard kan grote gevolgen voor de gezondheid meebrengen, dus is het belangrijk dit te voorkomen. Regelmatig worden paarden dan behandeld met een wormkuur. Toch is ook een wormenkuur een belasting voor het paardenlichaam, met name voor de darmflora van je paard. Wat het effect van een wormkuur is op je paard en hoe je hierbij kunt helpen vertellen we je hier!
Wat is een wormkuur?
Goed om te weten is wat een wormkuur voor paarden nu precies inhoudt en wat het doet. Een wormkuur wordt over het algemeen gegeven door middel van een pasta die oraal toe te dienen is. Over het algemeen vinden paarden dit niet erg lekker, waardoor het soms even een opgave kan zijn om de spuit ongezien in de buurt van je paard te krijgen. Toch bestaan er tegenwoordig ook andere soorten wormkuren, bijvoorbeeld in de vorm van paardensnoepjes. Op deze manier kan toedienen wat makkelijker zijn!
Een wormkuur voor paarden bestaat uit werkzame stoffen die bepaalde wormen bestrijden. De combinaties van werkzame stoffen zijn in de te delen in 3 groepen.
- Benzimidazolen met de werkzame stoffen febantel en fenbendazole.
- Tetrahydropyrimidines met de werkzame stoffen pyrantelpamonaat en pyrantelembonaat.
- Macrocyclische lactonen met de werkzame stoffen ivermectine en moxidectine. (Bron: Paardenarts, Wormen en ontworming bij paarden)
Wormkuren kon je tot 2008 nog zelf bij de winkel kopen, maar sinds dien is het alleen nog via de dierenarts verkrijgbaar. Wormkuren vallen namelijk onder de categorie: URA. Dit betekend dat het uitsluitend verkrijgbaar is bij een dierenarts of op recept van een dierenarts bij een leverancier met een vergunning.
Welke wormen bij paarden zijn er?
Dieren, waaronder paarden, kunnen geïnfecteerd worden met verschillende soorten wormen. Wormen zijn parasieten die leven van een gastheer, oftewel, het dier. In dit geval leven wormen dan ook altijd ín het dier, voornamelijk in de darmen. Toch zijn er ook wormsoorten die in andere organen voorkomen, zoals in de luchtwegen. We sommen de bekendste voor je op:
- Veulenworm
- Spoelworm
- Rode bloedworm
- Lintworm
- Grote strongyliden
- Longworm
Gevaar van een worminfectie
Een worminfectie bij je paard vormt een groot risico, vooral bij jonge paarden kan het grote gevolgen hebben. Bij jonge veulens kan het bijvoorbeeld een achterstand in de groei veroorzaken. Maar ook problemen zoals vermagering, koliek, dunne mest en mestwater zijn gevolgen die zowel bij jonge paarden als volwassen paarden voorkomen. Bij ernstige dunne mest en vermagering, en dus ook een ernstige wormbesmetting, kan het zelfs tot de dood lijden. Door uitdroging of bloedvergiftiging wegens een ernstig aangetaste darmflora.
Tips voor het voorkomen en aanpakken van wormen bij paarden
Het voorkomen of juist snel aanpakken van een wormbesmetting bij paarden is dus erg belangrijk. Allereerst is het belangrijk om te zorgen dat de kans op besmetting klein is, zodat de kans op een worminfectie verminderd wordt. Een goede hygiëne op stal en in de wei is hier de basis van. Mest de stal van je paard zo vaak mogelijk uit (liefst elke dag) en spuit de stal ook regelmatig schoon. Mest de wei regelmatig uit, wei de paarden regelmatig om in andere stukjes weide en hou het gras kort. Ook kun je schapen of koeien op de weide laten grazen voordat je de paarden erop laat.
Een mestonderzoek is tevens een goede manier om te achterhalen hoeveel wormeneitjes van welke soort wormen je paard in zijn mest, en dus zijn lichaam, heeft zitten. Dit kun je aanvragen bij bijvoorbeeld je dierenarts. Aan de hand van deze test kun je dan ook preciezer kiezen voor een wormenkuur met specifieke werkzame stoffen. Heeft je paard helemaal geen wormeitjes? Dan kun je overleggen met je dierenarts of een wormenkuur nodig is of niet!
Mestonderzoek als basis voor een wormkuur
Bij een mestonderzoek worden wormeitjes geteld. Is het aantal wormeitjes in de mest laag? Dan hoeft het paard niet ontwormd te worden. Bij een hoog aantal wormeitjes wel. Op deze manier ontworm je alleen de paarden die een wormbesmetting hebben of risico lopen door een hoog aantal wormeitjes. Door alleen een wormkuur te geven bij een daadwerkelijke besmetting, wordt het lichaam van je paard minder belast en bescherm je de darmflora tegen een onnodige verstoring.
Het effect van een wormkuur op het paardenlichaam
Er wordt nog wel eens vergeten wat voor belasting een wormkuur eigenlijk is voor paarden. De werkzame (chemische) stoffen in de wormkuur vergiftigen niet alleen de wormeneitjes, maar ook de goede bacteriën in de darmen raken hierdoor beschadigd! Juist deze bacteriën zijn erg belangrijk voor een gezonde spijsvertering, opname van voedingsstoffen en een goede weerstand van je paard. Door een wormkuur kunnen de darmen van je paard uit balans raken, waardoor tevens dunne mest, mestwater, een verminderde weerstand etc. kan ontstaan. Het paardenlichaam moet vervolgens weer hard werken om dit terug in balans te brengen.
Daarnaast speelt resistentie ook een grote rol. Wormen worden steeds resistenter voor wormkuren, wat een gevaar is voor de bestrijding. Naast de mesttest is een goed weidemanagement en niet standaard ontwormen erg belangrijk.
Ondersteun de darmen van je paard na een wormkuur
Heb je je paard een wormkuur moeten geven? Ondersteun de darmen en darmflora dan extra met een supplement waarin zowel pre- en probiotica als specifieke kruiden voor de darmen inzitten. Prebiotica zijn voeding voor de goede darmbacteriën, de Cichoreiwortel is een bekend kruid die prebiotische vezels bevat. Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect hebben op de darmflora. De Saccharomyces Cerevisiae is dan ook een bekende darmflorastabilisator (probiotica) voor paarden. Mariadistel(zaad) en Zoethoutwortel zijn voorbeelden van kruiden die goed zijn voor de spijsvertering, lever en nieren.