Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

De beste natuurlijke vliegenspray ingrediënten

De beste natuurlijke vliegenspray ingrediënten

2024

Eén van de grootste uitdagingen in de lente- en zomermaanden is het weren van vliegen, muggen en andere steekbeestjes bij je paard. Je kunt je voorstellen hoe vervelend het gekriebel en de steken van deze insecten zijn. Naast het gebruik van vliegenmaskers, vliegennetjes en vliegendekens is het sprayen van natuurlijk vliegenspray dan ook een vereiste om toch rustig te kunnen rijden of in de weide te staan. In dit blog vertellen we je hoe je met veilige & natuurlijke ingrediënten effectief insecten kunt weren, zonder schadelijke & chemische stoffen te gebruiken.

1. Citronella en Citroengrasolie

Citronella is een van de bekendste ingrediënten om insecten weg te houden. Het is een etherische olie die wordt gewonnen uit citroengras. Het staat bekend om de frisse, citrusachtige en sterke geur. De citral en geraniol in citroengrasolie zijn effectief bij het weren van muggen en vliegen. Dit natuurlijke ingrediënt is uiterst geschikt om te gebruiken in een vliegenspray voor paarden, mits de olie goed verdunt is! Geconcentreerde olie kan de huid irriteren, dus let daar goed op.

2. Kruidnagelolie

Kruidnagelolie is afkomstig van de bloemknoppen van de kruidnagelboom en staat bekend om zijn sterke, scherpe en krachtige geur. Vele insecten zoals muggen en vliegen ervaren dit als zeer onprettig. De eugenol in de olie is een krachtig bestanddeel dat zowel antiseptische als insectenwerende eigenschappen heeft. Kruidnagelolie heeft een langdurige werking en is daarom een zeer geschikt ingrediënt in vliegenspray voor paarden!

3. Anijszaadolie

Anijszaadolie wordt gewonnen uit de zaden van de anijsplant. Het heeft een zoete, dropachtige aroma. Deze etherische olie bevat anethol, een stof die insecten niet prettig vinden. Verdunde anijszaadolie kan daarom goed gebruikt worden in de vliegenspray voor je paard.

4. Citroenmelisseolie

Citroenmelisseolie komt van de bladeren van de citroenmelisseplant en is dus niet hetzelfde als citronella of citroengrasolie. Het heeft een mildere, citroenachtige geur, maar de stoffen citral en citronellal zorgen ervoor dat vliegen en muggen toch uit de buurt blijven. Het staat naast de insectenwerende eigenschappen ook bekend om de kalmerende werking voor de huid en is daarom extra geschikt om in een vliegenspray voor je paard te verwerken.

5. Pepermuntolie

Pepermuntolie komt uit de bladeren van de pepermuntplant en heeft een sterke, verfrissende geur. Deze geur is onaangenaam voor veel insecten en werkt in combinatie met de stof menthol effectief als een afweermiddel. In combinatie met andere etherische oliën krijgt het zelfs een nog sterker effect! Ideaal voor in de vliegenspray van je paard dus.
Tip: Pepermuntolie heeft ook een verkoelend effect op de huid, ideaal om je paard af te laten koelen op warme dagen.

6. Eucalyptusolie

Eucalyptusolie heeft antiseptische eigenschappen en werkt goed tegen muggen. Net als bij citronella moet eucalyptusolie verdund worden voordat het op de huid van je paard wordt aangebracht. Een eenvoudige spray kan worden gemaakt door een paar druppels eucalyptusolie te mengen met water en eventueel wat azijn voor extra effectiviteit.

7. Lavendelolie

Lavendel(olie) staat voornamelijk bekend om de rustgevende eigenschappen, maar is ook effectief tegen vliegen en muggen. De milde geur van lavendel is aangenaam voor paarden en mensen, maar vervelend voor insecten. Daarom planten paardenstalhouders ook regelmatig lavendelplanten rondom de paddocks en weides!

8. Tea Tree Olie

Tea tree olie wordt veel gebruikt bij een gevoelige, geïrriteerde of schilferige huid, maar heeft ook insectenwerende eigenschappen! Let wel op dat je tea tree olie altijd verdunt, pure tea tree olie kan namelijk te sterk zijn voor de gevoelige huid van paarden.

9. Appelazijn

Appelazijn kan op verschillende manieren worden gebruikt om insecten af te weren. Het kan worden toegevoegd aan het drinkwater van je paard of direct op de huid worden gesprayd. De zure geur van appelazijn is onaangenaam voor vliegen en muggen, waardoor ze op afstand blijven.

Tips bij natuurlijke vliegenspray

  • Verdun de oliën: Essentiële oliën zijn krachtig en moeten altijd worden verdund om huidirritatie te voorkomen. Maak gebruik van kant-en-klare vliegensprays om te voorkomen dat je onvoldoende verdunt hebt.
  • Regelmatig aanbrengen: Natuurlijke vliegenspray’s moeten herhaaldelijk worden aangebracht voor een optimale werking, vooral na regen of zweten. Ingrediënten zoals kruidnagelolie hebben een langdurige werking en zijn daarom een must in je vliegenspray!

De voordelen van natuurlijke vliegenspray

Het gebruik van natuurlijke vliegensprays voor paarden is niet alleen beter voor de gezondheid van je paard, zijn huid en zijn vacht, maar ook voor het milieu. Met bovengenoemde natuurlijke ingrediënten kun je ervoor zorgen dat je paard in alle rust de zomer doorkomt zonder te veel last te hebben van vervelende insecten. Probeer verschillende combinaties en ontdek welke het beste werken voor jouw paard!